Modificarea Codului Penal: cum i-a mintit Melescanu pe liderii europeni
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a discutat, luni, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu vicepresedintele Federica Mogherini despre ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat legislatia penala, revocata ulterior la presiunea strazii. Intrebat de ce nu s-a consultat cu institutiile europene inainte de adoptarea ordonentei de urgenta, Melescanu a raspuns: "Pentru ca am pornit de la un punct de vedere extrem de simplu: e obligatia Parlamentului si a Guvernului sa puna in aplicare neintarziat deciziile CCR, un principiu democratic care nu are nevoie de nicio consultare ante".
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a discutat, luni, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu vicepresedintele Federica Mogherini despre ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat legislatia penala, revocata ulterior la presiunea strazii.
"Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans ca noi nu am dezincriminat abuzul in serviciu, noi am gasit o modalitate ca sa-l incriminam, pentru ca a fost declarat neconstitutional de catre CCR. Sigur, poate nu a fost cea mai buna formula, poate nu trebuia sa stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie sa-si gaseasca o solutionare, asa cum se intampla in orice stat democratic", a spus Melescanu, intr-un interviu acordat la Bruxelles pentru "Adevarul".
Insa argumentul prezentat de Melescanu este fals, intrucat articolul din Codul Penal care vizeaza abuzul in serviciu nu a fost declarat neconstitutional. Curtea doar a clarificat formularea ambigua a articolului: a stabilit ca articolul este constitutional, cu conditia ca sintagma "indeplineste in mod defectuos" sa fie interpretata de instante prin "indeplineste prin incalcarea legii". In ordonanta de urgenta pe care a adoptat-o in miez de noapte, Guvernul Grindeanu a stabilit ca pot fi acuzati de abuz in serviciu doar cei care aduc un prejudiciu de peste 200.000 de lei, desi Curtea nici vorba sa fi stabilit vreun prag. Ulterior, pragul impus de PSD a fost ironizat de protestatari: "A opta porunca: Sa nu furi mai mult de 200.000 de lei".
"I-am spus domnului Timmermans ca suntem constienti ca tot noua ne revine obligatia de a gasi cele mai bune solutii, insa e mult mai bine sa facem o colaborare cu Comisia Europeana, cu Parlamentul European, astfel incat solutiile agreate sa se bucure de sprijin direct din partea Comisiei Europene", a mai spus Melescanu. Intrebat de ce nu s-a consultat cu institutiile europene inainte de adop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro