Modelul propus de statul francez pentru reformarea Bac-ului: intre specializare si dezavantajarea tinerilor saraci

Modelul propus de statul francez pentru reformarea Bac-ului: intre specializare si dezavantajarea tinerilor saraci

Astfel, de la un Bacalaureat dificil si greoi, cu numeroase probe (11 in total), ministrul Educatiei ar urma sa reduca examenul la doar patru probe scrise si una orala. Concret, candidatii vor sustine o proba de franceza, una de filosofie, doua de specialitate si un "oral" de 20 de minute. Datele obtinute de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - desi din 2011 - arata ca rata de absolvire a studentilor francezi este de 80%, fiind una dintre cele mai bune din Europa.

acum 18 luni (16 Feb 2018)

Astfel, de la un Bacalaureat dificil si greoi, cu numeroase probe (11 in total), ministrul Educatiei ar urma sa reduca examenul la doar patru probe scrise si una orala. Concret, candidatii vor sustine o proba de franceza, una de filosofie, doua de specialitate si un "oral" de 20 de minute.

Potrivit ministrului Educatiei Jean-Michel Blanquer, examenul oral si cele patru probe scrise vor reprezenta 60% din nota finala a Bacalaureatului, iar 40% va fi calculat din activitatea elevului din ultimii doi ani de liceu.

Reformarea sistemului are in vedere si ca liceenii vor studia dupa un trunchi comun format din: franceza, filosofie, istorie-geografie, invatamantul moral-civic, doua limbi de circulatie internationala, sportul si umanismul stiintific-digital. De asemenea, in primul an de liceu elevii vor opta pentru trei materii de specialitate, care vor fi reduse la doua in anul terminal. Munca sa pe teren si contactele cu profesorii sunt aplaudate de toata lumea", ( poetul Matei Visniec intr-un articol pe RFI).

Expertii din Franta spun ca reformele i-ar dezavantaja pe tinerii saraci

Annliese Nef, purtatoarea de cuvant a Uniunii Nationale a Invatamantului Superior (UNIS), sustine ca reformele au fost proiectate pentru a face educatia superioara franceza cat mai selectiva. Ca sa evite cheltuirea de mai multe fonduri pentru plata studiilor pentru studenti, al caror numar este in continua crestere.

Preocuparea principala a expertei din Franta este ca toate aceste schimbari ii vor dezavantaja pe elevii saraci intrucat optiunea sustinerii examenului de Bacalaureat nu va mai fi viabila pentru cei care invata in liceele din comunitatile vulnerabile.

Un avantaj al actualului sistem national de Bacalaureat este acela ca ofera, cel putin teoretic, fiecarui elev sansa de a studia "ce doreste" la universitate, a adaugat purtatoarea de cuvant UNIS. "La 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro