Modelul britanic si australian, adaptat romaneste. Initiativa legislativa pentru vandut tigari de sub taraba a unui deputat din grupul de prietenie cu Turkmenistan

Limitarea actiunilor promotionale Revenind in Romania, deputatul PSD de Botosani vrea sa interzica expunerea pachetelor de tigari in magazine si sa limiteze actiunile promotionale ale producatorilor de tigari doar in magazinele specializate in vanzarea exclusiva de tutun sau de tutun si alcool. Consiliul Concurentei nu a fost intrebat Tot atunci, producatorii de tutun atrageau atentia asupra faptului ca amendamentul care intentiona sa interzica afisarea produselor are un puternic impact anticoncurential si a fost redactat in lipsa unei opinii din partea Consiliului Concurentei, al unei alte comisii parlamentare sau a Guvernului si ca nu tine cont de pozitia Romaniei, care a depus cerere de interventie in cazul Norvegiei impotriva intentiei acestui stat de a interzice prezentarea/expunerea produselor la raft.

acum 43 luni (3 Nov 2017)

Un deputat membru in Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan vrea ca pachetele cu tigarete sa nu mai fie expuse pe rafturile magazinelor si sa limiteze actiunile promotionale.

La doi ani dupa ce o initiativa similara a fost trecuta la categoria "discutate si uitate", Comisia de sanatate din Camera Deputatilor se pregateste sa abordeze o propunere legislativa inspirata din Regatul Unit si Australia. Initiativa ii apartine deputatului Costel Lupascu, de profesie medic, secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, tara unde dictatorul Gurbanguly Berdimukhamedov, tot medic, a interzis cu desavarsire fumatul.

Limitarea actiunilor promotionale

Revenind in Romania, deputatul PSD de Botosani vrea sa interzica expunerea pachetelor de tigari in magazine si sa limiteze actiunile promotionale ale producatorilor de tigari doar in magazinele specializate in vanzarea exclusiva de tutun sau de tutun si alcool. Magazine al caror numar este extrem de limitat in Romania, si din cauza faptului ca activitatea nu este tocmai profitabila. Din cauza taxelor mari care trebuie platite catre bugetul statului, un comerciant de tigari nu castiga mai mult de 50 de bani la vanzarea unui pachet, dar trebuie sa aiba in gestiune marfa de o valoare contabila foarte mare.

Costel Lupascu si-a aparat punctul de vedere, dar a tinut sa precizeze ca proiectul nu este definitivat.

Surse din domeniul fiscal au declarat pentru Romania libera ca, prin interzicerea expunerii tigarilor la raft, exista posibilitatea ca vanzatorul sa scoata de sub tejghea produse legale, cu timbru, sau de contrabanda, in functie de client. Asta si in conditiile in care Costel Lupascu este deputat de Botosani, judet in care contrabanda cu tigari este in floare.

O poveste veche

Discutii aprinse pe marginea unei propuneri similare au avut loc si in 2015, cand se punea pe tapet adoptarea unei legi antifumat, la presiunil... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro