"Modele de comportament in secolul al XVIII-lea"

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita la expozitia "Modele de comportament in secolul al XVIII-lea", deschisa in corpul Stirbei al MNAR. Curatorul expozitiei este Malina Contu, specialist in cadrul Biroului de Arta Europeana si Arte Decorative al MNAR.Expozitia cuprinde o suta cincizeci si sapte de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, expuse pentru prima data si valorificate dintr-o perspectiva interdisciplinara, definitorie pentru perioada Iluminismului.

acum 106 luni (16 Apr 2015)

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita la expozitia "Modele de comportament in secolul al XVIII-lea", deschisa in corpul Stirbei al MNAR.

Curatorul expozitiei este Malina Contu, specialist in cadrul Biroului de Arta Europeana si Arte Decorative al MNAR.Expozitia cuprinde o suta cincizeci si sapte de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, expuse pentru prima data si valorificate dintr-o perspectiva interdisciplinara, definitorie pentru perioada Iluminismului.

Majoritatea gravuri, lucrarile sunt relevante pentru normele de conduita in spatiul public si domestic al secolului al XVIII-lea si, intr-o anumita masura, pentru contextul educational actual. Aceste idei au constituit dupa Revolutia franceza din anul 1789 baza sistemului de educatie francez, devenit un model pentru majoritatea programelor de invatamant.

In afara mesajului educational, adesea moralizator, lucrarile prezentate in expunere se disting si prin calitatea executiei, fiind reprezentative pentru epoca de inflorire a stampei, o perioada de maxim rafinament al tehnicii. Expozitia este impartita in patru sectiuni: Educatia copilului, Modele de comportament social, Adolescenta si iubirea si Modelele culturale clasice. Primele trei sectiuni trateaza etapele esentiale ale educatiei - copilaria si adolescenta - din perspectiva raportului limitare-permisivitate, conform recomandarilor din manualele de comportament ale vremii (in special romanul pedagogic "Émile sau despre educatie" de Jean Jacques Rousseau). ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro