Moda atentatelor teroriste cu masini: ce masuri de precautie poti sa-ti iei

Moda atentatelor teroriste cu masini: ce masuri de precautie poti sa-ti iei

Ultimul atac terorist, cel de la Barcelona, soldat pana in prezent cu moartea a 14 persone si ranirea altor 100, se alatura seriei de atentate in care teroristii au folosit autovehicule pentru a face cat mai multe victime. Atacul de joi de la Barcelona a fost precedat de atentatul care a avut loc in 9 august la Paris. Dupa ce a reusit sa injunghie un politist, a incercat sa intre in cladirea Parlamentului, inainte de a fi impuscat mortal de fortele de securitate. 14 iulie 2016 -- Franta: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit in multimea adunata la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, la orele 22.30 (23.30, ora Romaniei). Atentatul, soldat cu 86 de morti si peste 400 de raniti, a fost revendicat de gruparea jihadista Stat Islamic (SI).

acum 23 luni (19 Aug 2017)

Ultimul atac terorist, cel de la Barcelona, soldat pana in prezent cu moartea a 14 persone si ranirea altor 100, se alatura seriei de atentate in care teroristii au folosit autovehicule pentru a face cat mai multe victime. In ultima perioada si Franta, Germania, Marea Britanie sau Suedia au fost zguduite de atentate teroriste in care au fost folosite masini cu care atacatorii au intrat in multime.

"Pentru ca un spatiu public sa functioneze, el trebuie sa fie deschis, pentru a facilita adunarile de oameni. E dificil de securizat acest tip de spatiu, pentru ca orasele noastre moderne sunt concepute pornind de la principiul unor vaste deschideri. Aceste atentate pericliteaza statutul de spatiu public, care este fundamental pentru o democratie.

Imprevizibilitatea si posibilitatea de a se produce oricand sunt problemele principale pe care le pun aceste atentate. Astfel, in spatiile pentru adunari publice este este nevoie de segmentarea acestora in trepte, astfel incat o masina sa nu poata rula cu viteza in cazul in care ar patrunde in zona.

Statele care au o cultura puternica a securitatii au adoptat aceasta tehnica de mai multa vreme. Aceste bariere sunt foarte solide si pot opri un camion de pana la 7 tone, care ruleaza cu peste 80 de km/h. Cum poti semnala un posibil risc terorist

Si in Romania specialistii serviciilor de informatii au gandit strategii de contracarare a atacurilor teroriste. Astfel, ultimele atentate din Europa au determinat SRI sa ia masuri si sa incerce sa-i educe pe oameni pentru situatii de criza.

In cazul unor suspiciuni de posibil risc terorist, te rugam sa apelezi linia telefonica gratuita Tel Verde: 0800 800 100.

Specialistii SRI afirma ca este bine sa suni atunci cand observi urmatoarele situatii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:

o cineva este interesat de procurarea unor sub... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro