Mocanita revine pe Valea Ariesului dupa 20 de ani. Un investitor pune trenul motilor pe sine in scop turistic
Omul de afaceri intentioneaza sa redea circulatiei in maxim o luna de zile un traseu de 9 kilometri, intre Lunca Ariesului si Salciua, urmand ca in termen de circa doua luni de zile circulatia trenului sa fie extinsa pana la Baia de Aries. Cum s-au ras de pe fata pamantului 30 de hectare de padure pentru o partie de schi uitata Aventurile lingvistice ale prefectului de Alba in propriul CV: "Cunosc bine Internet.
Investitorul care vrea sa scoata bani din repunerea Mocanitei pe sina in cea mai spectaculoasa zona a Apusenilor se numeste Cristian Raspopa si este din judetul Mures. Acesta a concesionat de la CFR linia de cale ferata de pe Valea Ariesului. Raspopa mai are o afacere similara, pe un traseu intre localitatile Teaca din Bistrita-Nasaud si Raciu din Mures, pe o distanta de 35 de kilometri. Mocanita "Lechinta" asigura legatura, in trecut, intre cele doua judete pe un traseu in lungime de 100 de kilometri.
In 2017, celebrul tren ar urma sa circule in scop turistic intre Lunca Ariesului si Baia de Aries pe o distanta de 23 de kilometri. Anul viitor, Mocanita va "suiera" pe un traseu mai lung, intre Buru si Lupsa, pe 52 de kilometri. Omul de afaceri intentioneaza sa redea circulatiei in maxim o luna de zile un traseu de 9 kilometri, intre Lunca Ariesului si Salciua, urmand ca in termen de circa doua luni de zile circulatia trenului sa fie extinsa pana la Baia de Aries. Angajatii acestuia au inceput de mai multe zile lucrarile de defrisare a caii ferate si de inlocuire, respectiv completare, a traverselor si liniilor care s-au deteriorat sau au fost furate (foto dreapta). Investitorul nu vorbeste despre suma pe care ar urma sa o investeasca, dar sustine ca vrea sa castige bani de pe urma acestei afaceri.
In Apuseni, circula sezonier, de mai multi ani, un tren Mocanita intre orasele Abrud si Cimpeni pe o distanta de 11 kilometri. Si in acest caz, initiativa a apartinut unui investitor privat - Georg Hocevar din Hunedoara, cetatean austriac, Calea ferata ingusta care traverseaza o parte din Muntii Apuseni, in lungime de 94 km, intre orasele Turda si Abrud a fost construita intre anii 1910-1912. In anul 2006 portiunea Mocanitei de pe teritoriul judetului Alba a fost inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Alba, elaborata de Ministerul Culturii in anul 2010, sub numele "Ansamblul Calea Ferata Ingusta Abrud... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro