Moartea suspecta a celui mai mare orator roman. Cum a sfarsit Take Ionescu otravit cu stridii, servite de o vanzatoare disparuta pentru totdeauna

Nascut intr-o familie modesta din Ploiesti, care teoretic ii restrangea din start ascensiunea sociala si politica, Take Ionescu (1858-1922) a reusit, printr-o pregatire de exceptie si un discurs care facea valva, ce i-a adus porecla "gurita de aur", sa devina unul dintre cei mai mari oratori romani si unul dintre politicienii si diplomatii de frunte ai tarii. Moartea provocata de stridii infestate Avea doar 63 de ani cand, dezamagit de faptul ca nu primise votul de incredere ca prim-ministru, functie pe care si-a dorit cu ardoare sa o ocupe macar o data in timpul vietii, a plecat in vacanta, in vara lui 1922, la Napoli. FOTO Club Rotary Cavoul de la Manastirea Sinaia Turistii care ajung la manastirea Sinaia, unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din Prahova, cu o istorie de 300 de ani, afla cu surprindere ca Take Ionescu este inmomantat aici.

acum 104 luni (10 Jul 2015)

Take Ionescu a murit din cauza unor stridii mancate la Napoli, zvonurile vremii vorbind despre o "eliminare" a policianului.

Nascut intr-o familie modesta din Ploiesti, care teoretic ii restrangea din start ascensiunea sociala si politica, Take Ionescu (1858-1922) a reusit, printr-o pregatire de exceptie si un discurs care facea valva, ce i-a adus porecla "gurita de aur", sa devina unul dintre cei mai mari oratori romani si unul dintre politicienii si diplomatii de frunte ai tarii.

Pe numele sau adevarat Dumitru Ioan, Take Ionescu (scris si Tache Ionescu), s-a nascut pe 13 octombrie 1858 la Ploiesti, intr-o familie de negustori.

Doar ca ambitia si talentul lui Take Ionescu au depasit tiparele epocii, iar dupa ce si-a luat bacalaureatul la Ploiesti (in timpul liceului si-a schimbat numele din Ioan in Ionescu), profita de o situatie financiara imbunatatita a familiei pentru a merge la Paris sa studieze Dreptul.

Intors in tara, devine in scurt timp renumit pentru elocinta, pregatirea temeinica a proceselor, dar, mai ales, pentru talentul oratoric exceptional, cel care ii va aduce mai tarziu si porecla de "gurita de aur". Bolnav de holera in copilarie

De Ploiesti se leaga un episod mai putin cunoscut din viata lui Take Ionescu. La varsta de cinci ani este inscris la scoala primara din Ploiesti, dar trebuie sa intrerupa cursurile in vara anului urmator cand cade victima epidemiei de holera care a afectat orasul in 1864.

Copilul a supravietuit bolii in mod miraculos, iar la recomandarea medicilor, si-a petrecut vara in convalescenta la Manastirea Sinaia, loc de care va ramane foarte legat. Acesta va fi si motivul pentru care, la maturitate, lasa cu limba de moarte ca, atunci cand ii va veni sfarsitul, sa fie inmormantat in aceasta manastire, dorinta indeplinita de familie. De asemenea, a reprezentat Romania la Conferinta de Pace de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro