"Moartea neagra" a facut prapad si in Baragan. In Primul Razboi Mondial colcaiau paduchii peste tot, iar oamenii mancau loboda de pe terenurile virane

Medicul Pompei Samarian, primul istoric al urbei de pe malul Borcei, povesteste in lucrarea sa, "Orasul Calarasi in timpul ocupatiei streine", clipele dramatice prin care au trecut locuitorii. Calarasiul vechi, vedere de ansamblu Foto:calarasiul de altadata "Era dificil in vremea razboiului sa faci o statistica a deceselor de ciuma. In cazurile purulente se apelau la metode dureroase: "Cand apareau pustulele, erau taiate cu foarfecele si dupa ce se stergea murdaria se practicau sacrificatii superficiale, apoi se pansau micile ulcere cu unguent, pana la perfecta schimbare in bine, dupa care se intrebuintau cicatrizantele", dupa cum scrie Pompei Gh.

acum 61 luni (11 Mar 2015)

Medicul Pompei Samarian, primul istoric al urbei de pe malul Borcei, povesteste in lucrarea sa, "Orasul Calarasi in timpul ocupatiei streine", clipele dramatice prin care au trecut locuitorii. In fiecare zi, cate 50-60 de persoane ajungeau la spital cu simptome de boli contagioase. Timp de mai multe multe luni, oamenii au mancat doar mei decorticat si adunau loboda de pe terenurile virane.

Singurul spital, luat in stapanire de nemti

Singurul spital din oras in care profesa chiar dr. Samarian a fost luat in stapanire de nemti, dupa ce mii de turci trecusera pe aici pentru a fi tratati."... Numai din regimentul 15 erau 4.758, din acestia au ramas in localitate peste 2.000, ingropati in 3 cimitire, morti de tifos exantematic.

Bolile contagioase s-au intins

In spital, nimeni nu mai avea acces, de la 25 aprilie 1917, cand nemtii raman stapani pe toata cladirea. De altfel, toate spitalele din judet au fost militarizate si numai pentru nemti.

FOTO: Dr. Pompei Gh.Samarian, primul istoric al Calarasiului Foto:e-calarasi.ro

"Ca medici era numai dr. Lupescu la Lehliu(...) In rest, tot serviciul era facut, daca se facea, de 19 moase si 9 agenti sanitari care se mai gaseau prin diferite comune. In asemenea conditiuni, nu-i de mirare ca bolile contagioase s-au intins, ca tifosul si variola au secerat satele", scria Samarian.

Ciorba cu mei si cu loboda

Ca sa nu-i lase prada bolii, medicii calaraseni au improvizat in oras un punct sanitar pentru civili.

S-au facut paturi de scanduri, cateva saltele din saci rupti, iar ce n-a ajuns, s-au multumit oamenii si cu paie puse pe pat, fara saltele. Erau primiti oamenii cu haine de acasa si cum nu era nici baie, nici rufe de schimb, paduchii colcaiau prin toate partile.

La aceste lipsuri se adauga si lipsa de alimente. Au fos... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro