Moartea in exil a lui Nicolae Balcescu. Revolutionarul a fost rapus de TBC, boala cu care s-a luptat toata viata

Moartea in exil a lui Nicolae Balcescu. Revolutionarul a fost rapus de TBC, boala cu care s-a luptat toata viata

La varsta de 20 de ani, medicul sef al ostirii in care era inrolat Nicolae Balcescu, Nepomuk von Mayer, descoperise o boala de plamani si recomanda sa mearga la tratament la Baile Herculane. "Dupa mai bine de o luna de la venirea sa la Palermo, boala i se agraveaza si, la 29 noiembrie 1852, inceteaza din viata", arata istoricul Paul stefanescu.

acum 66 luni (9 Aug 2017)

Problemele de sanatate aveau sa se manifeste inca din tinerete. La varsta de 20 de ani, medicul sef al ostirii in care era inrolat Nicolae Balcescu, Nepomuk von Mayer, descoperise o boala de plamani si recomanda sa mearga la tratament la Baile Herculane.

Peste ani, Balcescu avea sa fie consultat de unul dintre cei mai apreciati medici francezi, Gabriel Andral, profesor si medic la Spitalul Charite. Medicul Pierre-Charles-Alexandre Louis, profesor la Facultatea de Medicina din Paris, medic la Spitalul Pitie, un reputat ftiziolog, i-a aplicat lui Balcescu un tratament specific bolnavilor de tuberculoza. Balcescu le povestea prietenilor sai in scrisori despre tratamentupe care-l urma: "Dupa povata doctorului Louis, ce am consultat aici, urmez tot acea cura, adica iau niste hapuri seara, pentru tuse si ma feresc cat poci de umezeala". Tratamentul era aproape inexistent La vremea respectiv nu se cunosteau prea multe despre tratamentul tuberculozei, iar medicatia era aproape inexistenta. De exemplu, nu parasea Parisul, care avea o clima neprielnica starii sale de sanatate", arata istoriul Paul Stefanescu, in lucrarea "Enigme ale istoriei romane". Mai mult decat atat, atunci cand a izbucnit revolutia franceza, Balcescu a stat mai mult pe strazi, desi in periclita sanatatea. Romanii refugiati in Paris il desemneaza pe Balcescu sa mearga la Londra, pentru a se intalni cu mai multi revolutionari din cauza agravarii bolii. De fapt, anii 1950 si 1951 sunt presarati cu episoade de lupta crancena cu boala, "Eu, iubite Ghica, sufer mult de piept si poate voi da ortul popii. Aici, Balcescu s-a mai intremat, dar luni de iarna l-au afectat din nou. Dupa ce s-a mai pus putin pe picioare, simtind ca sfarsitul se apropier, decide sa plece, in primavara anului 1852, spre tara. Ajuns la Galati, i se refuza intrarea in tara, astfel ca pleaca spre Constantinople, unde i se recomanda de catre medici sa mearga la Roma, pentru ca clima de acolo il va ajuta. "Dupa mai bine de o luna de l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro