Mizele politice ale Codului Fiscal

Mizele politice ale Codului Fiscal

Decis sa ii faca lui Ponta cat mai grea viata la guvernare (a se vedea cazul Fifor), din prisma calculului unui grabnic exit (iminenta iesirii lui Ponta de la guvernare este egalata doar de cea a parasirii zonei euro de catre Grecia), Klaus Iohannis pravaleste sustinerea sa publica asupra unui Guvern slabit de anchetele procurorilor, de tensiuni interne si calcule personale. Calculul politic din spatele Codului Fiscal Dupa pierderea neta a alegerilor prezidentiale (amintim inca o data trecerea, in doua saptamani, de la un plus de un milion de voturi pentru PSD la un deficit de un milion), Codul Fiscal a ajuns, pentru un Guvern bulversat, principiul prim de ordonare si reechilibrare. Vulnerabilitatea PNL a fost accentuata atat de dificila fuziune cu cei care poarta povara politica si electorala a masurilor din 2010, cat si de incapacitatea de a prezenta purtatori de mesaj credibili in zona economica (cei deveniti tinte pentru populatie dupa 2010 iarasi nu se pun). Amenintat cu dezintegrarea, unul din exponentii (alaturi de PNL) modului revolut de a functiona ca partid, emblema pentru actiunile procurorilor DNA, PSD are oportunitatea de a marsa pe argumentul economic in alegerile de anul viitor si a-si reenergiza baza electorala.

acum 72 luni (20 Jul 2015)

>

Prima tentatie pe care o ai este sa spui ca Presedintele Iohannis vrea sa-l lase pe Victor Ponta fara mostenire politica trimitand inapoi in Parlament Codul Fiscal. Decis sa ii faca lui Ponta cat mai grea viata la guvernare (a se vedea cazul Fifor), din prisma calculului unui grabnic exit (iminenta iesirii lui Ponta de la guvernare este egalata doar de cea a parasirii zonei euro de catre Grecia), Klaus Iohannis pravaleste sustinerea sa publica asupra unui Guvern slabit de anchetele procurorilor, de tensiuni interne si calcule personale.

Gestul Presedintelui este unul prin excelenta politic, desi asupra caracterului sau strategic ramane de discutat. Avem de-a face cu un comportament in intampinarea dorintelor celor care, dupa 16 noiembrie, il doreau alungat pe Ponta cat mai repede de la Cotroceni.

Undeva la marginea drumului dintre Thrasymachus si Machiavelli, calculul este unul centrat pe rezultat si pe forta politica ca baza pentru actiunea in spatiul public.

Dincolo de acest registru exista si un timp lung al politicii. El trimite catre alegerile de anul viitor si catre cele din 2019. Iar Codul Fiscal poate fi o deschidere a jocului (mai degraba din prisma contextului decat a capacitatii actorilor politici de a urmari mize strategice).

Inainte de a avansa pe calea acestei concluzii, lucrurile merita sa fie puse in context.

Calculul politic din spatele Codului Fiscal

Dupa pierderea neta a alegerilor prezidentiale (amintim inca o data trecerea, in doua saptamani, de la un plus de un milion de voturi pentru PSD la un deficit de un milion), Codul Fiscal a ajuns, pentru un Guvern bulversat, principiul prim de ordonare si reechilibrare. L-a adus pe Tariceanu intr-un USL 2.0, o constructie de imagine care dorea sa proiecteze unitate si sa reduca potentialul de conflict tipic alegerilor prezidentiale. Apoi a promovat un Cod Fiscal ultra-Liberal, pentru a crea mari dificultati de pozitionare cel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro