Mizele de dincolo de Marea Neagra: intre fantomele trecutului si tensiunile ucigase ale prezentului

Mizele de dincolo de Marea Neagra: intre fantomele trecutului si tensiunile ucigase ale prezentului

> Cum nu ajunge nici analiza militara si a perspectivelor geopolitice care se deschid prin ceea ce vedem acum, o masare din ce in ce mai importanta de trupe si tehnica militara de o parte si de cealalta a liniei de fractura care merge din Baltica, trece prin Marea Neagra si ajunge cel putin pana in Mediterana. Apoi, in mai 1917, primul Congres al Caucazului de Nord creaza o forta politica noua, de orientare ultra-nationalista, Comitetul Central al Uniunii Caucazului de Nord si Daghestanului, conferindu-i misiunea de a asigura guvernarea statului independent al Caucazului de nord care-si se proclama independenta fata de Rusia pe 11 mai 1918. Astfel ca, din acel moment si pana acum avem in actiune un complex de revendicari nationaliste (mai ales din partea triburilor de munteni, vezi Cecenia sau Daghestan, aflate sub influenta unui islam fundamentalist), dar si de miscari politice pro-ruse de tipul celor din estul Ucrainei, cerand fie relatii privilegiate cu Moscova, fie pur si simplu atasarea teritoriilor in cauza la Federatia Rusa.

acum 82 luni (5 Aug 2016)

>

Cum nu ajunge nici analiza militara si a perspectivelor geopolitice care se deschid prin ceea ce vedem acum, o masare din ce in ce mai importanta de trupe si tehnica militara de o parte si de cealalta a liniei de fractura care merge din Baltica, trece prin Marea Neagra si ajunge cel putin pana in Mediterana.

Tot ceea ce se petrece acum are o istorie in spate, una compusa din mari tragedii umane si schimbari de zone de influente in spatiul cel mai important in acest moment, cel din estul Marii Negre. Acolo revin in actualitatea acestui an 2016 - si pot exploda oricand la un nivel nebanuit de violenta - tensiunile etnice dublate de revendicari teritoriale care-si au originea in jocurile tragice care s-au petrecut acolo imediat dupa 1918, dupa preluarea puterii de catre bolsevici. Este si acum istoria actuala, pentru ca ceea ce a inceput atunci nu s-a rezolvat niciodata, nici pe timp de razboi, nici pe timp de pace. S-au sadit atunci semintele care, azi, au germinat timp de generatii ura, sentimente nationaliste extreme, dorinta de razbunare si de restabilire a controlului etnic. Apoi, in mai 1917, primul Congres al Caucazului de Nord creaza o forta politica noua, de orientare ultra-nationalista, Comitetul Central al Uniunii Caucazului de Nord si Daghestanului, conferindu-i misiunea de a asigura guvernarea statului independent al Caucazului de nord care-si se proclama independenta fata de Rusia pe 11 mai 1918. Statut imediat recunoscut de Germania, Austro-Ungaria si Turcia (cu care noul stat incheie si o alianta la data de 8 iunie 1918).

Imediat incep si problemele, caci armata albilor lui Denikin (adversarul de moarte al bolsevicilor) declanseaza operatiuni militare in teritoriul cosacilor din Caucazul de Nord, urmarind cucerirea intregului nou stat independent care, spunea el, nu era decat "o expresie a doctrinei national-bolsevice"... Dar in septembrie 1919 se produce o revolta masiva a populatiilor din Cecenia si Ingusetia, iar sei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro