Miza referendumului din Turcia: putere absoluta pentru "sultanul" Erdogan. Cum vor reactiona partenerii sai europeni si euro-atlantici?

Miza referendumului din Turcia: putere absoluta pentru

> Desigur, cu unele caracteristici diferite fata de ilustrii sai predecesori, raspunzand contextului acestul inceput de mileniu dar, pe fond, demonstrand o enorma dorinta de a acapara toate fraiele puterii. Presedintele va avea si controlul absolut asupra puterii judiciare din momentul in care noua Constitutie ii da dreptul de a numi personal 12 dintre cei 15 membri ai Curtii Constitutionale, precum si 6 din cei 15 membri ai Inaltului Consiliu al judecatorilor si procurorilor (Parlamentul ii va alege pe ceilalti 7 membri), cel a carui misiune este de a numi sau de a destitui intreg personalul din cadrul sistemului judiciar. Nu este un scenariu totalmente imposibil daca avem in vedere faptul ca super-puterile cauta in acest moment o solutie de a iesi din haosul si tragedia care insangereaza de ani si ani de zile regiunea Orientului Apropiat, stiind foarte bine care ar fi riscurile unei interventii militare de mare amploare si, mai ales, a trimiterii de trupe pentru pacificarea pe termen mediu si lung a regiunii.

acum 66 luni (13 Apr 2017)

>

Desigur, cu unele caracteristici diferite fata de ilustrii sai predecesori, raspunzand contextului acestul inceput de mileniu dar, pe fond, demonstrand o enorma dorinta de a acapara toate fraiele puterii.

Dar cu acelasi rezultat ca in trecut, caci spaima pe care o trezeste europenilor este aceeasi ca odinioara, cu deosebirea ca, de data asta, rusii - cel putin in acest moment - au ales sa constituie o alianta strategica privilegiata cu Ankara, o linie de putere care ar putea dezechilibra profund actualul peisaj regional, continental si global de securitate.

Dar sa vedem schimbarile constitutionale propuse, intr-un rezumat grafic pe care l-am preluat de pe blogul ziaristului britanic Michael Daventry:

Dupa cum observati, schimbarile sunt esentiale si afecteaza in profunzime structura puterii, asa cum fusese ea lasata mostenire de Ataturk, parintele Turciei moderne. Presedintele va avea si controlul absolut asupra puterii judiciare din momentul in care noua Constitutie ii da dreptul de a numi personal 12 dintre cei 15 membri ai Curtii Constitutionale, precum si 6 din cei 15 membri ai Inaltului Consiliu al judecatorilor si procurorilor (Parlamentul ii va alege pe ceilalti 7 membri), cel a carui misiune este de a numi sau de a destitui intreg personalul din cadrul sistemului judiciar. Pesedintele va avea competenta de a dizolva Parlamentul si de a organiza noi alegeri, masura care ar trebui sa fie aprobata si de 3/5 dintre membrii Parlamentului. Presedintele va putea declara starea de urgenta "in caz de revolta impotriva natiunii" sau a "unor actiuni violente care ar putea reprezenta o amenintare, divizand tara". In cazul in care, asa cum ar fi logic, toate ciclurile electorale vor fi reluate de la zero din momentul aplicarii noilor prevederi constitutionale, atunci Erdogan ar putea ramane la putere pana in 2029 (atunci cand va avea 72 de ani).

Apare astfel (sau reapare, daca doriti) o noua formula de putere, c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro