Mituri despre fumat
Daca renunti la fumat ACUM, iata ce se intampla: Dupa 20 de minute - tensiunea arteriala scade, ajungand la un nivel apropiat de cel dinainte de ultima tigara, iar temperatura extremitatilor ajunge la normal. Dupa 8 ore - nivelul de monoxid de carbon din sange scade, normalizandu-se, iar nivelul de oxigen din sange creste, ajungand la normal.
Este adevarat ca persoanele care renunta la fumat iau cateva kilograme suplimentare, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme este incomparabil mai mic fata de cel indus de fumat, ne asigura dr. Nicotina inhiba foamea, deci organismul nu acumuleaza suficient pentru a avea energie si astfel se explica starea cvasipermanenta de oboseala a fumatorilor. Dupa renuntarea la tigara creste pofta de mancare, insa ea nu trebuie potolita cu snacks-uri. In schimb, renuntarea la tutun aduce beneficii, indiferent de momentul la care se produce, iar efectele se simt chiar din primele minute. Daca renunti la fumat ACUM, iata ce se intampla:
Dupa 20 de minute - tensiunea arteriala scade, ajungand la un nivel apropiat de cel dinainte de ultima tigara, iar temperatura extremitatilor ajunge la normal.
Dupa 8 ore - nivelul de monoxid de carbon din sange scade, normalizandu-se, iar nivelul de oxigen din sange creste, ajungand la normal.
Dupa 24 de ore - riscul de accident vascular si moarte subita scade.
Dupa 48 de ore - gustul si mirosul se imbunatatesc.
Dupa 72 de ore - respiratia devine mai usoara, iar capacitatea pulmonara creste.
Dupa 1-9 luni - tusea, oboseala si respiratia grea se reduc, iar organismul dispune de mai multa energie.
Dupa 1 an - riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca in cazul unui nefumator.
Dupa 5 ani - riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%.
Dupa 10 ani - riscul de cancer pulmonar se reduce cu 30-50%.
Dupa 5 pana la 15 ani - riscul de a face un tip de cancer este acelasi ca si in cazul unei persoane care nu a fumat niciodata!
Cei care trec la tigari "light" tind sa inhaleze o cantitate mai mare de fum. "Practic, isi adapteaza modul de a fuma pentru a-si da doza de nicotina cu care si-au obisnuit creierul: fumeaza m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro