Mitul elevilor olimpici, desfiintat de cifre: Romania are, proportional, cei mai putini elevi cu performante din UE

Mitul elevilor olimpici, desfiintat de cifre: Romania are, proportional, cei mai putini elevi cu performante din UE

Tot acestia spun ca numarul scolarilor care au luat punctaj mare la Testarile PISA, care de cele mai multe ori sunt si olimpici, este strans corelat de posibilitatile financiare ale parintilor lor cat si de talentul si munca depusa din partea elevilor. Rezultatele scolii romanesti se vad in rata de promovabilitate de la examenele de Bacalaureat si la Evaluarile Nationale", a explicat presedinta Coalitiei pentru Educatie, care subliniaza ca Romania are traditie in matematica si ca a intrat cumva in ADN-ul poporului roman.

acum 71 luni (22 Dec 2017)

Tot acestia spun ca numarul scolarilor care au luat punctaj mare la Testarile PISA, care de cele mai multe ori sunt si olimpici, este strans corelat de posibilitatile financiare ale parintilor lor cat si de talentul si munca depusa din partea elevilor. " Este o smecherie pentru a ascunde cat de disfunctional este sistemul educational din Romania. Rezultatele acestui grup minoritar nu reflecta decat talentul si munca individuala a unui mic numar de elevi, cat si resursele financiare de care dispun parintii respectivilor copii.

De altfel, datele de la Comisia Europeana, citate de Coalitia pentru Educatie, arata ca performanta elevilor este legata de statutul lor socio-economic.

,,Atunci cand vorbim, repetat, despre un procent de aproximativ 40% dintre elevii de 15 ani care sunt analfabeti functional, se cuvine sa nu uitam ca aceasta cifra este o medie raportata national. PISA 2015 a constatat ca mai mult de jumatate dintre tinerii cu varsta de 15 ani din cuartila socio-economica inferioara (cei mai saraci) nu poseda nivelul minim de competente in stiinta (56,1%), citit (57,5%) si matematica (59%). Acest decalaj este unul dintre cele mai ridicate din UE (36,9 puncte procentuale la stiinta, comparativ cu 26,2 puncte procentuale in UE)", explica reprezentantii Coalitiei pentru Educatie intr-un comunicat de presa.

Pledoaria pentru olimpici este o reminescenta a comunismului

Specialistul educational Marian Stas spune ca in ceea ce priveste numarul de olimpici sau de elite nu ar trebui sa facem clasamente. Elevii ar trebui sa devina, in primul rand, cetateni respectabili si dupa aceea motiv de mandrie nationala", a afirmat Stas.

"Elitele scolii romanesti nu vor ramane in tara"

Presedinta Federatiei ,, Coalitia pentru Educatie", Daniela Visoianu, considera si ea ca nu trebuie suprapuse rezultatele olimpiadelor cu performanta scolii romanesti si ca nici nu trebuie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro