Mitul copilului perfect: "In cultura romaneasca am fost si suntem invatati sa ne ascundem cat mai bine defectele"

Mitul copilului perfect:

"Copilul meu nu a avut nevoie de suzeta, nu plange, nu face mofturi la masa, a invatat sa vorbeasca engleza inainte sa vorbeasca romaneste, merge la cea mai buna gradinita din oras si face la olita de la 7 luni", sunt numai cateva exemple auzite frecvent de parintii cu copii "problema" de la parintii dornici sa arate ca micutii lor se situeaza intotdeauna deasupra celorlalti. Un astfel de copil ajunge: fie sa devina cameleonic si sa se modeleze in functie de parerile si asteptarile celorlalti, fie sa devina extrem de regid, ca adult, deoarece are convingerea ca daca da dovada de flexibilitate, granitele ii vor fi incalcate cu multa intruziune. Ca psihoterapeut de familie, Gyorgy Gaspar a observat ca cel mai greu le este parintilor sa faca diferenta intre ei si copiii lor, sa accepte aceste diferente, sa fie curiosi fata de persoana copilului si sa nu-i pedepseasca daca vad, simt si gandesc in felul sau.

acum 65 luni (4 Jun 2015)

"Copilul meu nu a avut nevoie de suzeta, nu plange, nu face mofturi la masa, a invatat sa vorbeasca engleza inainte sa vorbeasca romaneste, merge la cea mai buna gradinita din oras si face la olita de la 7 luni", sunt numai cateva exemple auzite frecvent de parintii cu copii "problema" de la parintii dornici sa arate ca micutii lor se situeaza intotdeauna deasupra celorlalti.

Dorinta permanenta de a arata ca esti un parinte mai bun decat restul si de a evidentia numai aspectele pozitive ale copilului contureaza ceea ce scriitoarea americana Meredith Hale numeste "mitul copilului perfect". Observ adesea ca acesti parinti ori sunt cufundati intr-un soi de nostalgie, ori sunt mult prea epuizati ca sa observe ca micutii lor sunt departe de imaginea pe care si-au format-o. Copilul perfect este o creatura mitica, la fel ca unicornul", este de parere autoarea cartii " Mommy A to Z: An Encyclopedia of the Joys, Wonders and Absurdities of Motherhood /Mamica de la A la Z: O enciclopedie a bucuriilor, minunatiilor si absurditatilor maternitatii". Mai mult, aceasta se intreaba daca nu cumva in spatele acestor inepuizabile exemple de tipul "copilul meu niciodata nu a facut asta" sau "copilul meu stie" se ascund frustrari personale ale parintilor sau nemultumiri legate de alte probleme pe care le intampina cu propriii copii.

"Normalitatea" care ascunde frica de respingere

Psihologul Gaspar Gyorgy observa ca si "in cultura romaneasca am fost si inca suntem invatati sa parem invulnerabili, sa ne ascundem cat mai bine cu putinta defectele si sa nu vorbim despre lucrurile care ne pot activa emotiile de rusine sau vina". Sunt convins ca multi din parintii de azi au crescut cu

si

asemanatoare, care ajung la un moment dat sa devina parte din vocea noastra interioara si incetul cu incetul se instaleaza convingerea ca asta este realitatea si normalitatea. Fara sa fim constienti de faptul ca la baza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro