Mitropolitul Moldovei, in razboi cu un "schismatic". Staretul Pamvo, amenintat cu caterisirea pentru nepomenirea lui IPS Teofan: "Se face vinovat de schisma"

Mitropolitul Moldovei, in razboi cu un

Inca din august, mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost amenintat de un grup de clerici si credinciosi ca nu va mai fi pomenit la slujbe daca nu se dezice de textele adoptate de Sinodul din Creta, respectiv de ecumenismul promovat de acestea. 11 alin 1 din Regulamentul Autoritatilor Canonice Disciplinare si al Instantelor de Judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane (denumit in continuare Regulament): schisma este despartirea de Biserica prin actiuni sau interpretari publice deosebite ale unor norme de disciplina, morala si cult din invatatura si Traditia Bisericii sau nesupunerea si refuzul de a asculta de autoritatea bisericeasca, dupa ce i s-a atras atentia in scris, si se sanctioneaza astfel: 1.

acum 50 luni (3 Jan 2017)

Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB) a dat prima sanctiune in scandalul schismaticilor care contesta deciziile si textele adoptate de Sinodul din Creta. Mitropolia ieseana a decis sa sanctioneze atitudinea ostila a staretului Pamvo Juganaru de la Schitul "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Radeni, judetul Neamt, unul dintre clericii care au oprit pomenirea la slujbe a superiorul canonic IPS Teofan, mitropolitul MMB. Inca din august, mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost amenintat de un grup de clerici si credinciosi ca nu va mai fi pomenit la slujbe daca nu se dezice de textele adoptate de Sinodul din Creta, respectiv de ecumenismul promovat de acestea. Calugarul este acuzat de schisma si a fost sanctionat pentru neindeplinirea randuielilor bisericesti cu un avertisment scris, urmatoarea sanctiune prevazuta de canoanele bisericesti fiind caterisirea, dupa cum arata MMB. 11 alin 1 din Regulamentul Autoritatilor Canonice Disciplinare si al Instantelor de Judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane (denumit in continuare Regulament): schisma este despartirea de Biserica prin actiuni sau interpretari publice deosebite ale unor norme de disciplina, morala si cult din invatatura si Traditia Bisericii sau nesupunerea si refuzul de a asculta de autoritatea bisericeasca, dupa ce i s-a atras atentia in scris, si se sanctioneaza astfel: 1. in cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericala sau caterisirea", se arata in documentul emis de MMB si semnat de arhimandritul Nichifor Horia, exarhul manastirilor. Potrivit actului respectiv, in sedinta Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor de pe 22 decembrie, IPS Teofan a decis sanctionarea ieromonahului Pamvo Juganaru cu un avertisment scris. "Tinand cont de propunerile formulate de Sectorul exarhat, in temeiul prevederilor canoanelor 31 Ap., 39 Ap., 6 Sin. 11, alin 1 din Regulament, care prevede atragerea atentiei in scris, ca procedura premergatoare sanctionarii pentru savarsirea abaterii de schisma, Inaltpreasfintitu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro