Mitropolitul Bartolomeu Anania, despre coruptie: "Nu e un viciu, e o mentalitate. Care ministru isi aminteste ca trebuie sa fie servitorul poporului?"

Mitropolitul Bartolomeu Anania, despre coruptie:

Coruptia e un cuvant foarte des folosit in vremurile pe care le traim, iar asta si din cauza nenumaratelor exemple de oameni care incalca legea desi, prin mandatul lor, au promis ca o vor sluji - primari, presedinti (actuali sau fosti) de consilii judetene si ministri. (...) Puterea dezumanizeaza, de la un primar de comuna pana la dictatorii cei mai mari ai lumii care considera ca sunt stapani cu drept de viata si de moarte asupra supusilor sai. Am luat decizia de a ma orbi" Zece lucruri nestiute despre Bartolomeu Anania, "Leul Ardealului": asculta Bach in chilia sa, era pasionat de snooker si a explicat stiintific Invierea Intelepciunile lui Bartolomeu Anania, "Leului Ardealului", plecat la cele sfinte acum patru ani: "Nu va temeti de moarte pentru ca ea, practic, nu exista" FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania.

acum 115 luni (2 May 2015)

Coruptia e un cuvant foarte des folosit in vremurile pe care le traim, iar asta si din cauza nenumaratelor exemple de oameni care incalca legea desi, prin mandatul lor, au promis ca o vor sluji - primari, presedinti (actuali sau fosti) de consilii judetene si ministri.

Despre coruptie se vorbeste la aproape orice pas pentru ca ea se intalneste aproape la orice pas, in scoala, in spital, in biserica, nu mai vorbim de politica. Prelatul, supranumit si "Leul Ardealului" pentru modul in care spunea lucrurilor pe nume, afirma ca, moraliceste vorbind, coruptia inseamna pacat. Si ca ea nu e un viciu, ci o mentalitate, un mod de a gandi la care trebuie sa renuntam. In invatamant: studentii sau fostii studenti isi amintesc momentele in care au trebuit sa se caute prin buzunare sau prin sacose pentru a trece un examen...

Exista, se pare, si in Politie, adica tocmai in institutia care ar trebui sa garanteze eradicarea si inexistenta coruptiei. Fenomenul a existat si exista si in Justitie, si e bine ca noii ministri nu ocolesc acest subiect, nu cauta sa eludeze racila, ci, dimpotriva, se straduiesc sa ia toate masurile pentru starpirea ei... In Noul Testament se spune ca Simon Magul a incercat sa cumpere de la Sfintii Apostoli, cu bani, puterea de a vindeca si de a face minuni. Simonie este modalitate prin care cineva obtine hirotonia sau orice alta demnitate bisericeasca prin bani...Ea este condamnata de Sfintele Canoane, incepand cu cele apostolice si terminand cu cele ale Sinodului VII Ecumenic; In ordinea materiala ea se numeste luare sau dare de mita, "atentii", cadouri, bani, bijuterii etc etc.

Intr-o alta predica subliniaza importanta muncii ca slujire a aproapelui indiferent de domeniul in care este acea slujba:

"Din pacate, si astazi, popoarele se lupta intre ele si motivul principal e cel economic...intotdeauna motivul este economic. Cel mai puternic sa-l stapaneasca pe cel slab si sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro