Mitropolia Targovistei si schimbarile suferite de-a lungul timpului. A fost pradata, distrusa si refacuta din temelii

Mitropolia Targovistei si schimbarile suferite de-a lungul timpului. A fost pradata, distrusa si refacuta din temelii

"Dintre acestea amintim: ocuparea temporara a Targovistei de catre turci (1595), jaful trupelor lui Gabriel Bathory (1610-1611), evenimentele de la 1821, cand trupele lui Alexandru Ipsilanti utilizeaza plumbul de pe acoperis, edificiul ramanand fara posibilitatea protejarii boltilor si picturii, ceea ce a condus la naruirea lor", se arata in Ecnciclopedia Orasului Targoviste.

acum 81 luni (19 Feb 2016)

Mitropolia Targoviste este sfintita la 17 mai 1520, avand hramul "Inaltarea Domnului", desi sfantul lacas era neterminat.

Pradata si distrusa Se pare ca Neagoe Basarab a marit constructia realizata de Radu cel Mare prin adaugarea pridvorului deschis pe 3 laturis si sustinut de 12 coloane. "Dintre acestea amintim: ocuparea temporara a Targovistei de catre turci (1595), jaful trupelor lui Gabriel Bathory (1610-1611), evenimentele de la 1821, cand trupele lui Alexandru Ipsilanti utilizeaza plumbul de pe acoperis, edificiul ramanand fara posibilitatea protejarii boltilor si picturii, ceea ce a condus la naruirea lor", se arata in Ecnciclopedia Orasului Targoviste. Tipografia este adusa de la Manastirea Dealu Prestigiul Mitropoliei este intarit prin activitatea editorial-tipografica desfasurata aici, prin mutarea tipografiei de la Manastirea Dealu. "Semnificativ este faptul ca mitropolitul tarii, Stefan, simte nevoia tiparirii cartilor de slujba in slavoneste, dar cu tipicurile traduse in limba romana. Ultima mare etapa a repararii vechii mitropolii este cea din vremea lui Constantin Brancoveanu, intre 1707-1709, cand mitropolitul Teodosie hotaraste lucrari noi, dar s zugravirea, pentru a doua oara la "biserica mare, cu altarul si cu tinda cea mica", se mai arata in Ecnciclopedia Orasului Targoviste.

Acctivitatea tipografica este reluata de catre mitropolitul Antim Ivireanul, care topareste cartile "Serviciul bisericesc"(1709), "Invatatura bisericeasca" (1710), "Panoplia dogmatica" (1710), "Octoih" (1712); Din 1842 se incepe daramarea lacasului Din complex dispar prima data cladirile, ramanand numai biserica si clopotnita de la intrare. In 1889 arhitectul Lecomte de Nouy o demoleaza, construind forma actuala, departe de cea initiala. Este pictata de Belizarie, fiind sfintita la 12 noiembrie 1933, de catre primul patriarh al romanilor, Miron Cristea. Biserica actuala este construita in stil bizantin, in caramida, cu pridvor deschis, sustinut d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro