Misterul printului din Neolitic: scheletul capeteniei de trib ingropate cu mare fast e descoperirea anului in Hunedoara

Misterul printului din Neolitic: scheletul capeteniei de trib ingropate cu mare fast e descoperirea anului in Hunedoara

O echipa de arheologi de la Muzeul Banatului din Timisoara si Muzeul de istorie, Arheologie si Etnografie Hunedoara a scos la iveala, in urma cercetarilor intreprinse intr-un sit arheologic de pe Dealurile Silvasului, mormantul si rugul funerar al unei capetenii de la sfarsitul Neoliticului. "Trupul sau era expus, pentru a se descarna, iar in acest timp se facea un rug funerar pe care areu arse ofrandele, inainte de inmormantarea propriu-zisa", a afirmat Sorin Tincu, directorul Muzeului de istorie, Arheologie si Etnografie Hunedoara, care a participat la cercetarea arheologica.

acum 79 luni (25 Jun 2015)

O echipa de arheologi de la Muzeul Banatului din Timisoara si Muzeul de istorie, Arheologie si Etnografie Hunedoara a scos la iveala, in urma cercetarilor intreprinse intr-un sit arheologic de pe Dealurile Silvasului, mormantul si rugul funerar al unei capetenii de la sfarsitul Neoliticului.

Desoperirea arheologilor hunedoreni si banateni este importanta, pentru ca acestia au reusit sa reconstituie un ritual de inmormantare practicat in urma cu 5.000 de ani pe aceste meleaguri. Potrivit acestora, este prima data cand intr-un tumul cercetat au descoperit un numar atat de mare de "piese" cu ajutorul carora pot cunoaste practicile funerare intr-o necropola din Cultura Cotofeni.

Defunctul, despre care inca nu s-a stabilit daca era barbat sau femeie, a fost depus intr-o cutie de lemn, insa ritualul care preceda inmormantarea sa este ceea ce i-a fascinat pe arheologi. "Trupul sau era expus, pentru a se descarna, iar in acest timp se facea un rug funerar pe care areu arse ofrandele, inainte de inmormantarea propriu-zisa", a afirmat Sorin Tincu, directorul Muzeului de istorie, Arheologie si Etnografie Hunedoara, care a participat la cercetarea arheologica.

Ritualurile funebre ale stramosilor

Locul va fi conservat, iar ramasitele descoperite in necropola vor face parte, cel mai probabil, dintr-o viitoare expozitie organizata la Muzeul de istorie, Arheologie si Etnografie Hunedoara, din curtea Castelului Corvinilor. El a redat o povestire impresionanta a istoricului Herodot, despre comportamentul emotional al stramosilor fata de viata si moarte. "Vorbind despre trausi, traci care locuiau in Muntii Rodope, ne spune ca: rudele stau in jurul nou-nascutului si plang nenorocirile ce va trebui sa le indure acesta, o data ce a venit pe lume. Cu acest prilej ei amintesc nenorocirile de care scapa omul si arata cat este el de fericit in toate privintele", informa autorul Ion Horatiu Cri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro