Misterul Insulei K, taramul nestiut de la capatul Romaniei. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Misterul Insulei K, taramul nestiut de la capatul Romaniei. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Contraamiralul (r) Eugen Laurian spune ca prin marirea sa, ca urmare a depunerilor de aluviuni si tendinta de unire cu ostrovul Limba (situat intre bratul Stambulul Vechi si garla Musura, apartinand Ucrainei), insula va transforma portiunea de mare denumita de specialisti si localnici "Baia Musura" intr-un lac ce va avea o lungime, pe directia est-vest, de aproximativ 12 kilometri si o latime care variaza intre doi si patru kilometri.

acum 110 luni (4 Jun 2015)

Ea a aparut in urma cu 20 - 25 de ani la o departare de opt kilometri de orasul Sulina, spre digul de nord.

Limba de pamant are o orientare nord-sud si se gaseste pe meridianul geografic pe care se afla farul nou din Sulina. Lungimea sa este de aproximativ 7 kilometri, din care aproape 2,5 km se gasesc in apele teritoriale ale Romaniei, restul apartinand Ucrainei.

Insula este nisipoasa in totalitate si doar pe alocuri se zaresc palcuri de ierburi.

Insula porneste imediat la sud de debusarea Stambulului Vechi in mare si continua catre sud, pana la o distanta de aproximativ 500 de metri de digul de nord al bratului Sulina. Limba de pamant este vizibila din farul nou de la Sulina.

Bancul de nisip este o mica rezervatie naturala. cel mult, isi pot ancora barcile la cativa zeci de metri de mal, de unde sa admire pasarile cu binoclul sau cu ochiul liber.

Contraamiralul (r) Eugen Laurian spune ca prin marirea sa, ca urmare a depunerilor de aluviuni si tendinta de unire cu ostrovul Limba (situat intre bratul Stambulul Vechi si garla Musura, apartinand Ucrainei), insula va transforma portiunea de mare denumita de specialisti si localnici "Baia Musura" intr-un lac ce va avea o lungime, pe directia est-vest, de aproximativ 12 kilometri si o latime care variaza intre doi si patru kilometri. Insa, cu timpul, cele doua s-au unit si au format o peninsula, de peste 21.000 de hectare.

Peninsula are o miscare de rotatie in jurul punctului de legatura cu tarmul, de la est la vest. Fenomenul are o explicatie stiintifica: peninsula este erodata de curentii marini si de vantul foarte puternic de pe mare. Eugen Laurian ne dezvaluie faptul ca, daca privesti de la farul de la Sulina spre gura de scurgere, se observa o mica depunere pe intinderea apei. "Se pare ca acolo va aparea o noua insula in maximum 20 de ani", spune el.

Contraamiralul Eugen Laurian a facut parte din echipa de experti care a negociat cu Ucraina platoul c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro