Misterul identitatii omului cu masca de fier a fost elucidat dupa 350 de ani

Misterul identitatii omului cu masca de fier a fost elucidat dupa 350 de ani

Intrebat de ce crede ca acest mister a persistat atat de mult timp, Sonnino a raspuns ca povestea acestui personaj a devenit rapid o legenda, iar unii istorici s-au facut "vinovati" ca nu au vrut sa distruga aceasta legenda si au cautat sa pastreze dimensiunea sa "antiseptica, moralizatoare si sensibila", relateaza Agerpres.

acum 45 luni (10 May 2016)

Omul cu masca de fier a fost un detinut al temutei inchisori pariziene Bastilia dar si al altor inchisori franceze. Identitatea sa a ramas atat de mult timp un mister pentru ca pe intreaga perioada in care a fost inchis a purtat o masca. Povestea lui a fost popularizata si in filmul din 1998 "Omul cu masca de fier" ("The Man in the Iron Mask"), cu Leonardo DiCaprio in rolul principal, noteaza Agerpres.

Misterul identitatii omului cu masca de fier a ramas de nepatruns chiar si pentru celebrul filosof francez Voltaire si pentru scriitorul Alexandre Dumas.

"Ei (istoricii) au ajuns la concluzia ca numele omului mascat era Eustache Dauger si ca acesta purta masca doar ocazional, iar atunci cand purta o masca aceasta era facuta din catifea si nu din fier", sustine Sonnino. Ceea ce nu au reusit ei sa afle insa este in slujba cui se afla si din ce motive a fost tinut sub o paza atat de stricta un timp atat de indelungat", a adaugat el.

In cartea sa, "Cautarea omului cu masca de fier: O poveste istorica pentru detectivi" ("The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story"), Sonnino isi poarta cititorii printr-o serie de documente istorice si corespondente privindu-l pe detinut si informatiile istorice despre acesta. Mazarin a acumulat o avere imensa, iar Sonnino este de parere ca valetul a fost inchis pentru ca ar fi cunoscut faptul ca o parte insemnata din aceasta avere ar fi fost furata.

"Am reusit sa determin faptul ca Mazarin a furat o parte din averea sa uriasa de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat dupa ce a pierdut razboiul civil impotriva fortelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell).

Intrebat de ce crede ca acest mister a persistat atat de mult timp, Sonnino a raspuns ca povestea acestui personaj a devenit rapid o legenda, iar unii istorici s-au facut "vinovati" ca nu au vrut sa distruga aceasta legenda si au cau... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro