Misterul comorii avocatului Stefan H Stefan, unul dintre cei mai bogati romani. Cum a disparut fara urma, in 1946, averea omului cu 100 de case

Misterul comorii avocatului Stefan H Stefan, unul dintre cei mai bogati romani. Cum a disparut fara urma, in 1946, averea omului cu 100 de case

De altfel, o mare parte dintre imobilele cu etaj din zona Portului (in special in apropiere de actualul restaurant Panoramic, de fosta Biserica Sf Gheorghe, de sau de zona Spicul) ii apatineau avocatului galatean, care obtinea de pe urma acestora venituri consistente si constante. Legenda spune ca fii si nepotii lui Stefan H Stefan ar fi cumparat cateva butoaie din stejar in care ar fi inchis si apoi sigilat cu smoala o buna parte din colectia de bijuterii a familiei, tablourile semnate de artisti celebre, argintaria si multe alte lucruri de pret.

acum 47 luni (17 Jul 2016)

Insa cu siguranta ca este ceva mai mult decat o plasmuire a mintii cuiva, caci numeroase elemente demonstrabile se intersecteaza cu povestea de fata, cea a comorii pierdute in mod misterios de catre avocatul Stefan H Stefan, unul dintre cei mai bogati romani in perioada interbelica.

Familia venerabilului avocat Stefan H Stefan, unul dintre cei mai de seama locuitori ai Galatiului, terminase de facut bagajele si se pregatea sa plece intr-o lunga calatorie catre Europa de Vest si, apoi, catre America.

Cert este doar ca de pe urma acestei intamplari s-a nascut legenda fabuloasei comori a avocatului (cuprinzand o mare cantitate de bijuterii din aur, argint, pietre pretioase si picturi ale unor artisti celebri), care ar fi fost ascunsa in subsolul unei cladiri din zona strazii Portului. Cine a fost Stefan H Stefan

Potrivit informatiilor disparate care provin din perioada interbelica, avocatul Stefan H Stefan a fost unul dintre cei mai amri dezvoltatori imobiliari din acele vremuri.

Era celebru, de fapt, pentru trei lucruri: averea sa uriasa, faptul ca ar fi avut in proprietate peste 100 de imobile si victoria pe care a repurtat-o in 1914, in colegiul electoral de la Galati, in fata celebrului Nicolae Iorga. Stefan a ramas in memoria colectiva, insa, mai cu seama pentru faptul ca a fost primul constructor de blocuri din orasul de la malul Dunarii, apartamentele, cele mai multe dintre ele de dimensiuni meschine, fiind inchiriate oamenilor simpli.

De altfel, o mare parte dintre imobilele cu etaj din zona Portului (in special in apropiere de actualul restaurant Panoramic, de fosta Biserica Sf Gheorghe, de sau de zona Spicul) ii apatineau avocatului galatean, care obtinea de pe urma acestora venituri consistente si constante.

Insa Stefan H Stefan nu aparuse de nicaieri. Tanarul Stefan a invatat carte la Paris, iar in 1896 si-a demonstrat pentru prima oara veleitatile de lider, fiind desemnat primul director al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro