Misterul "Bibliei Diavolului", manuscrisul despre care se crede ca a fost scris de un calugar indrumat de Lucifer

Manuscrisul Codex Gigas este considerat de oamenii de stiinta cea de-a opta minune a lumii. Scris de mana si realizat din pieile a peste 160 de animale, cartea este groasa de 22 de centimetri, are inaltimea de 92 de centimetri si greutatea de 74 de kilograme. Unii specialisti sunt de parere ca legenda din jurul manuscrisului a aparut din cauza inscriptiei existente in carte, "Hermanus monachus inclusus", care s-a crezut ca face trimitere la osanda calugarului, de a fi zidit de viu (inclusus, in limba latina).

acum 110 luni (12 May 2015)

Manuscrisul Codex Gigas este considerat de oamenii de stiinta cea de-a opta minune a lumii. Scris de mana si realizat din pieile a peste 160 de animale, cartea este groasa de 22 de centimetri, are inaltimea de 92 de centimetri si greutatea de 74 de kilograme.

Legenda care inconjoara existenta acestei carti spune ca paginile sunt blestemate, dupa ce un calugar ar fi fost condamnat sa fie zidit de viu pentru ca si-a incalcat juramintele monastice.

Conform unei analize grafologice facuta in urma cu cativa ani de paleograful Michael Gullick, de la Biblioteca Nationala a Suediei (unde se afla cartea), cartea a fost intr-adevar scrisa de mana unei singure persoane cu cerneala obtinuta din insecte strivite.

FOTO AP

Codexul contine manuale de botanica, intamplari istorice, leacuri si descantece pentru anumite boli, lectii de spiritualitate, retete medicinale si incantatii. Jumatate din manuscris este format din Vechiul si Noul Testament, insa acestea, in loc sa fie alaturate, sunt separate de traduceri latinesti ale lui Josephus Flavius despre istoria evreilor (Antiquitates Iudaicae si De bello Iudaico).

Se speculeaza ca scrierile din Codex legate de exorcizare reprezinta, de fapt, incercarile calugarului de a-si salva propriul suflet. Interesant este ca manuscrisul nu a fost interzis de Inchizitie, fiind studiat de nenumarati oameni de stiinta de-a lungul timpului. Pe langa imaginea Diavolului, in carte mai apar doua imagini, una reprezentand cerul, cu stele albastre, Soarele si Luna, iar cea de-a doua reprezentand Pamantul, cu oceane verzi, probabil inainte de Creatie, conform wikipedia.org.

FOTO AP

Teste care au fost facute de specialisti pentru a recrea caligrafia din "Biblia Diavolului" au dus la concluzia ca finalizarea manuscrisului ar fi necesitat cinci ani de munca neintrerupta. "In mod clar, autorul un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro