Misterul a fost descifrat. Ce contine documentul din sticla gasita sub fundatia casei unui fost premier al Romaniei

Misterul a fost descifrat. Ce contine documentul din sticla gasita sub fundatia casei unui fost premier al Romaniei

Profesorul Mirel Matyas si inginerul Kurti Barna au reusit sa descifreze si sa traduca informatiile cuprinse in documentul gasit, zilele trecute, intr-o sticla ingropata sub fundatia Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Badacin. Se incearca, acum, salvarea ei printr-o campanie publica de strangere de fonduri, care a asigurat si banii pentru refacerea fundatiei, considerata de specialisti prioritara.

acum 56 luni (13 Nov 2015)

Profesorul Mirel Matyas si inginerul Kurti Barna au reusit sa descifreze si sa traduca informatiile cuprinse in documentul gasit, zilele trecute, intr-o sticla ingropata sub fundatia Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Badacin. Preotul Cristian Borz, care administreaza casa memoriala, a apelat la cei doi zalauani care au reusit sa descifreze mesajul inscris pe partea cat de cat lizibila a documentului. Demersul lor a confirmat ca este vorba despre un document pus acolo de cei care au muncit la construirea, in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, casa din Badacin.

Potrivit transcrierii ce ne-a fost pusa la dispozitie de preotu, documentul spune ca "au lucrat pe proprietatea... Echipa de constructori a fost condusa de zidarii Kerkei Ferencz si Fancsy Gyorgy.

Reamintim ca documentul a fost descoperit miercuri, 11 noiembrie, la baza fundatiei casei lui Iuliu Maniu din Badacin, judetul Salaj, acolo unde o echipa de muncitori lucreaza la consolidarea imobilului aflat in pragul prabusirii. Acesta a lasat-o prin Testamentul din 1941 de la Brasov, la fel ca si intreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Proprietatea a fost, insa, nationalizata, in perioada comunismului, dupa arestarea lui Iuliu Maniu, in 1947, ea fiind transformata pe rand in depozit de ingrasaminte chimice, sediu de gospodarie mixta, tabara pentru copii, camin pentru copii cu handicap sever. Se incearca, acum, salvarea ei printr-o campanie publica de strangere de fonduri, care a asigurat si banii pentru refacerea fundatiei, considerata de specialisti prioritara. Este nevoie, insa, si de refacerea acoperisului si a peretilor, asa ca romanii sunt chemati sa sustina in continuare acest demers de salvarea unei pagini din istoria noastra nationala. Donatii se pot face in conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 <... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro