Misterioasa cula din Vrset - de la castelul banului Perenyi la fortareta lui Iancu de Hunedoara din Banatul sarbesc

Misterioasa cula din Vrset - de la castelul banului Perenyi la fortareta lui Iancu de Hunedoara din Banatul sarbesc

Distanta dintre Timisoara si localitatea sarba Varset este de 78 de kilometri, drum care poate fi strabatut in circa o ora cu masina. Biserici iluminate printr-un proiect transfrontalier Romania-Serbia Varsetul este vizitat de foarte multi timiseni care sunt in cautarea de o iesire de week-end.

acum 99 luni (19 Jun 2015)

Distanta dintre Timisoara si localitatea sarba Varset este de 78 de kilometri, drum care poate fi strabatut in circa o ora cu masina. Orasul din Banatul sarbesc se afla la zece kilometri de granita cu Romania.

Cula din Varset se poate zari inca de pe meleagurile noastre. Cula este o ramasita a unei fortificatii zidite, cel mai probabil de la jumatatea secolului al XIV-lea. Localitatea Varset este amintita prima data in perioada regelui Ungar, Sigismund de Luxemburg, in 1427, cel care a si construit cetatea. Astazi mai exista in varful dealului, la 400 de metri inaltime, doar turnul si niste ruine in jur. Cei care ajung la cula vor avea parte de o panorama unica asupra Varsetului si a podgoriile din jur. Incepand din aceasta vara, s-au incheiat si lucarile de reabilitare a culei, iar sarbii au redeschis monumentul pentru turisti. Biserici iluminate printr-un proiect transfrontalier Romania-Serbia Varsetul este vizitat de foarte multi timiseni care sunt in cautarea de o iesire de week-end. Tot centrul vechi, zona pietonala, este renovat, sunt zeci si zeci de terase, pub-uri si magazine.

Bisericile din Varset (Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Ortodoxa Romana si Catedrala Romano-Catolica) sunt iluminate arhitectural chiar printr-un proiect european transfrontalie cu cei din localitatea timiseana Deta. De pe lista turistica nu pot lipsi podgoriile din Varset, cea mai mare zona viticola din toata zona de sud-est al Europei. Ca atare, unul din evenimentele importante ale sarbilor este Sarbatoarea Vinului de la Varset, care se desfasoara in luna septembrie. A apartinut de judetul Timis In urma colonizarilor realizate de imperiul Habsburgic, dupa 1717, Varsetul a devenit un oras locuit de populatie germana. In 1910, din cei 27.370 de locuitori, 13.556 se declarau germani, 8.602 sarbi, 3.890 maghiari, 879 romani si 127 slovaci. Cititi si:

FOTO O plimbare pana la Jasa Tomic (Modos): Localitatea cedata de Romania, in 1924 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro