Misterele unui celebru Palat de Justitie ridicat pe ruinele hotelului care gazduia soldatii din armatele nemtesti si turcesti

Misterele unui celebru Palat de Justitie ridicat pe ruinele hotelului care gazduia soldatii din armatele nemtesti si turcesti

Palatul de Justitie din Galati a fost inclus pe lista monumentelor istorice in 2004, putini fiind cei care stiu ca a fost nevoie de mai bine de 10 ani pentru a fi construit. Lucrarile, intrerupte de primul razboi mondial Pe 1 mai 1893 se comunica oficial Primariei Galati ca i se pot pune la dispozitie fondurile necesare construirii Palatului de Justitie, de catre Ministerul de Justitie, prin Alexandru Marghiloman, ministru de Justitie in guvernul prezidat de Lascar Catargiu.

acum 84 luni (14 Mar 2016)

Palatul de Justitie din Galati a fost inclus pe lista monumentelor istorice in 2004, putini fiind cei care stiu ca a fost nevoie de mai bine de 10 ani pentru a fi construit. Locul unde se ridica astazi edificiul are o istorie extrem de bogata, de care si-au legat numele personalitati importante ale Romaniei.

,,Tot pe strada Domneasca, pe locul unde s'a construit noul Palat de Justitie, se inalta inainte de Unire, marele han al boierului Costache Ventura.

Hanul lui Ventura, pentru musafirii cu "obraze subtiri"

Hanul lui Ventura era o cladire impunatoare, cu doua aripi, in stil turcesc, si avea doua etaje, cu stalpi si balcon in fata.

Pe locului viran din fata hanului aveau loc petreceri populare si se jucau dansuri nationale, iar pe vremuri de ocupatie, erau gazduite aici ostile straine, nemtesti, turcesti sau rusesti. Patru ani mai tarziu un alt nume cu rezonanta in istoria Romaniei, Alexandru Ioan Cuza, tot in calitate de parcalab de Covurlui, da ordin sa se mute cancelaria Parcalabiei de la marginea orasului Galati, dinspre Vadul Ungurului, la hotelul Moldavia.

In acelasi an, delegatii Comisiei Europene a Dunarii, cu sediul la Galati, baronul de Offenberg, al Imperiului Tarist si Edouard Enghelhard al Frantei au fost gazduiti pentru o perioada scurta de timp la hotelul Moldavia, ei mutandu-se ulterior, in 1857, in casa paharnicului Grigore Baldovici.

Lucrarile, intrerupte de primul razboi mondial

Pe 1 mai 1893 se comunica oficial Primariei Galati ca i se pot pune la dispozitie fondurile necesare construirii Palatului de Justitie, de catre Ministerul de Justitie, prin Alexandru Marghiloman, ministru de Justitie in guvernul prezidat de Lascar Catargiu.

Palatul de Justitie avea sa fie ridicat pe locul unde a fost hotelul Moldavia, daramat in primavara anului 1895.

A... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro