Misterele singurului sit neolitic din Romania in care oamenii practicau doua tipuri de rituri funerare

Misterele singurului sit neolitic din Romania in care oamenii practicau doua tipuri de rituri funerare

Potrivit arheologul Sanda Bacuet, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, cercetarile in zona situata la limita judetelor Salaj si Bihor au inceput in 2002, cand acolo urma sa se realizeze un lac de acumulare cu rol in regularizarea debitelor raului Barcau. 38 de morminte intacte descoperite In situl de la Port au fost descoperite - in Salaj si Bihor - 21 de morminte de incineratie si 17 de inhumatie.

acum 68 luni (29 Mar 2016)

Potrivit arheologul Sanda Bacuet, cercetator stiintific in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, cercetarile in zona situata la limita judetelor Salaj si Bihor au inceput in 2002, cand acolo urma sa se realizeze un lac de acumulare cu rol in regularizarea debitelor raului Barcau.

Locuitorii din Portul neolitic erau buni mestesugari

O alta descoperire care da importanta sitului de la Port este legata de ocupatia membrilor comunitatii neolitice a carei prezenta a fost pusa in evidenta acolo: confectionau unelte din piatra - topoare si dalti, valorificand rocile din subtratul zonei. "Avem in jur de 2.000 de piese, facute pentru schimb - probabil cu comunitatile din centrul Transilvaniei, de la care luau sare, oferindu-le, la schimb, unelte", explica arheologul.

Populatia neolitica de la Port descoperise - spune Sanda Bacuet - si utlizarile bitumului, care in zona se gasea la suprafata. Il foloseau la decorarea obiectelor, amestecand bitumul natural cu seva de mesteacan, dar si la umplerea unor fisuri.

38 de morminte intacte descoperite

In situl de la Port au fost descoperite - in Salaj si Bihor - 21 de morminte de incineratie si 17 de inhumatie. Pe langa acestea, acolo au mai fost descoperite si cenotafe, adica grupari de vase funerare, fara oase inauntru. "Ritul si ritualul funerar sunt unele dintre cele mai bogate surse de informare cu privire la credintele comunitatilor, statutul social al celui decedat, tipurile de podoabe si accesorii vestimentare utilizate, uneori semne ale ocupatiei defunctului. Pe ansamblul perioadei neolitice, ritul de inmormantare predominant a fost inhumatia, descoperirile de morminte de incineratie din Nord-Vestul Romaniei sunt exceptii de la regula", explica Sanda Bacuet. "Un ritual special a impus depunerea de bulgari de ocru rosu sau impregnarea oaselor cu ocru, ritual intalnit atat la morminte de incinera... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro