Misterele senzatiei de deja-vu si cand inceteaza sa mai apara

Misterele senzatiei de deja-vu si cand inceteaza sa mai apara

Chiar daca senzatia de deja-vu (din frantuzescul "deja-vu") este perceputa ca un sentiment ciudat sau ca o iluzie ca am vazut sau am trait deja o experienta cu care ne intalnim pentru prima data, acest fenomen este firesc, ne asigura psihologii.

acum 56 luni (24 Jan 2016)

Chiar daca senzatia de deja-vu (din frantuzescul "deja-vu") este perceputa ca un sentiment ciudat sau ca o iluzie ca am vazut sau am trait deja o experienta cu care ne intalnim pentru prima data, acest fenomen este firesc, ne asigura psihologii. Deja-vu-ul apare spontan si in majoritatea cazurilor dureaza intre 10 si 30 de secunde, chiar daca in acel moment iti pare ca a fost mult mai lung.

In prezent exista zeci de teorii care incearca sa explice aceasta senzatie, insa oamenii de stiinta sunt inca rezervati asupra acestui subiect. Conform cercetatorului olandez, senzatia de deja-vu nu ar fi altceva decat reminiscente ale unor asemenea imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, din stare latenta, revin la suprafata in momentul in care gasesc un corespondent in lumea reala.

"Un studiu realizat in 1990 de cercetatorii unui institut american de socio-logie a aratat ca doua treimi din populatia adulta a trait cel putin o data senzatie de deja-vu. Sentimentul de retraire a unui moment este mai des intalnit in cazul oamenilor cu o educatie superioa-ra si imaginatie bogata, frecvent stimulata, al celor care calatoresc mult, al per-soa--nelor obosite si foarte stresate, dar frec--venta cu care se manifesta fenomenul scade odata cu inaintarea in varsta.

Aceasta senzatie este cel mai des intalnita la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, deoarece in aceasta perioada creierul este mai activ si produce mai multa dopamina, substanta asociata cu senzatia de deja-vu.

Cititi si

STIL DE VIATA Vise care prevestesc casatoria: superstitii, mesaje ascunse si explicatia psihologica ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro