Misterele scrierilor antice pierdute care vorbeau despre daci. Cum au disparut definitiv sute de manuscrise pretioase

Misterele scrierilor antice pierdute care vorbeau despre daci. Cum au disparut definitiv sute de manuscrise pretioase

Sute de scrieri despre viata dacilor au fost distruse inca din Antichitate. Tacit si razboaiele daco-romane Istoricul latin a trait in vremea imparatilor Nerva si Traian, iar una dintre lucrarile sale de seama, pierduta peste vremuri, se referea la expeditia romanilor in Dacia: "Ma apuc de o lucrare (plina) de dezastre, inspaimantatoare prin razboaie, inversunata prin revolte si groaznica chiar si in timp de pace;

acum 62 luni (2 Apr 2018)

Sute de scrieri despre viata dacilor au fost distruse inca din Antichitate. Se cunoaste existenta lor din marturiile unor istorici ai acelor vremuri, dar soarta lor a fost nefasta: scrierile au ars o data cu bibliotecile si colectiile antice in care au fost pastrate, s-au distrus prin trecerea timpului, ori au fost distruse deliberat impreuna cu copiile lor sau au pierit o data cu autorii lor, savanti ai mileniilor trecute.

Existenta unor astfel lucrari a dat nastere unor adevarate teorii ale conspiratiei, in care se sustine ca multe dintre ele nu au fost distruse, ci doar ascunse in diverse locuri misterioase. Alexandru Papadopol Calimah un carturar din secolul al XIX-lea a fost primul roman care a inventariat scrierile pierdute despre daci, geti si Dacia. A numarat aproape 300 de autori de opere literare vechi, unele cu numeroase volume, din care cele mai multe s-au pierdut cu totul.

Iata cateva dintre acestea:

Istoria Daciei, de Dio Chrysostomos

Filosoful stoic Dio Chrysostomos a trait in vremea imparatului Traian, caruia i-a fost apropiat. "Din scrierile sale s-au pastrat 80 de discursuri importante. Flavius Filostratul, care a trait si a scris pe la 230 d.Hr., face mentiune

de aceasta scriere cu mare lauda", informa Calimah, in volumul "Scrieri vechi pierdute atingatoare de Dacia" (reeditat la editura Dacica, 2007).

Cartea despre Dacia si Tracia a lui Strabon

Strabon (n. a scris o carte despre Tracia si Dacia, care nu o avem. Istoria sa in 47 de carti este cu desavarsire pierduta", informa savantul roman.

Istoria Daciei, de Appian

Istoricul roman de origine greaca Appian a relatat in 24 de volume, create la mijlocul secolului al doilea, Istoria Romanilor. Dupa incredintarea ce ni se da in Zonaras, Istoria Daciei se cuprindea in intreaga carte a XXII din scrierile istorice ale lui Appian", informa Calimah.

Poe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro