Misterele Dunarii, in Antichitate: fluviul amazoanelor, pe malurile caruia locuiau razboinici cu trupurile tatuate

Misterele Dunarii, in Antichitate: fluviul amazoanelor, pe malurile caruia locuiau razboinici cu trupurile tatuate

"In jurul Pontului se afla o multime nenumarata de femei, care se numesc sarmatide si carora li s-a randuit, ca si barbatilor, sa ia parte nu numai la calarie, ci chiar la manuirea arcurilor si a celorlalte arme, exercitii pe care le fac deopotriva cu barbatii", informa autorul antic Platon. Primul pod, vechi de 2.500 de ani Primul pod peste Dunare ar fi fost construit de Darius, regele persilor, in expeditia sa in tinuturile scitilor si in dorinta de a stapani tinuturile de dincolo de Dunare. De pe ea nu poate fi vazut uscatul, desi se afla fata de pamantul care ii sta inainte la o departare de numai sase sute de stadii". "Cat vezi cu ochii se intinde pamantul, care este de nerecunoscut din cauza nametilor de zapada si a ghetii groase care se inalta de sapte coti. Acestia sunt mai bine cunoscuti de elei, deoarece se muta des de pe o parte pe alta a Istrului si totodata multumitia faptului ca s-au amestecat cu tracii si cu misii", afirma Strabon.

acum 98 luni (21 Feb 2016)

Malurile Dunarii, la varsarea fluviului in Marea Neagra au fost locuite in Antichitate de tribul amazoanelor, potrivit unor marturii si mituri pastrate din urma cu peste doua milenii. Tribul femeilor razboinice care au trait pe tarmul de nord al Marii Negre si la gurile Istrului (Dunarii) a fost mentionat de mai multi autori antici. Artemis era numita Istriana, fie dupa Istru, in jurul caruia locuiesc amazoanele, care o cinstesc mult pe zeita, fie dupa tribul scitic al taurilor, care locuiesc in preajma Istrului si care, de asemnea, o cinstesc pe Artemis. Amazoanele, fecioarele razboinice si nemiloase, pentru care uciderea dusmanilor era o virtute erau de neam tracic, sustineau unii autori antici, in timp ce alti istorici le identificau cu femile razboinice din Sarmatia, renumite prin vitejia lor. "In jurul Pontului se afla o multime nenumarata de femei, care se numesc sarmatide si carora li s-a randuit, ca si barbatilor, sa ia parte nu numai la calarie, ci chiar la manuirea arcurilor si a celorlalte arme, exercitii pe care le fac deopotriva cu barbatii", informa autorul antic Platon.

Istrul, raul impresionant cu debit neschimbat

Informatii pretioase despre taramurile strabatute de Dunare in Antichitate au fost oferite de istoricul Herodot. "Istrul (Dunarea) izvoraste din tinutul celtilor, de langa orasul Pyrene si curge taind Europa prin mijlocul ei.

Herodot explica si de ce Dunarea avea acelasi debit, atat vara cat si iarna. "Iarna tinutul acesta are foarte putin parte de apa de ploaie, insa atunci ninge fara incetare. Si cu cat soarele isi atrage mai multa apa vara decat iarna, pe atat apele ce se unesc cu ale Istrului sunt mai imbelsugate in timpul verii decat iarna. De pe urma acestor actiuni contrarii se iveste o compensatie, care face ca Istrul sa para totdeauna egal ca debit", relata Herodot, in Istorii.

Primul pod, vechi de 2.500 de ani

Primul pod peste Dunare ar fi fost con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro