Misterele corpului uman: cum ne avertizeaza organismul ca suferim de infectii sau de cancer

Misterele corpului uman: cum ne avertizeaza organismul ca suferim de infectii sau de cancer

Cunoscuti in popor sub numele de "noduli", ganglionii limfatici sunt corpusculi de dimensiuni foarte mici, cu forma rotunda sau ovala, acoperiti de tesut conjuctiv. Maniera prin care ganglionii trag semnalul de alarma este reprezentat de umflarea acestora, care poarta denumirea de adenopatie. Totusi daca adenopatiile dureaza mai mult de 2-3 saptamani, pacientii trebuie sa se prezinte neaparat la medic pentru un consult de specialitate.

acum 51 luni (17 Mar 2016)

Cunoscuti in popor sub numele de "noduli", ganglionii limfatici sunt corpusculi de dimensiuni foarte mici, cu forma rotunda sau ovala, acoperiti de tesut conjuctiv. Rolul acestora este destul de important in organism deoarece in interiorul ganglionilor limfatici se gasesc anumite tipuri de celule specifice sistemului imunitar.

Semnalul de alarma al organismului In organism exista peste 600 de ganglioni limfatici, asezati in zona inghinala, axilara sau in zona gatului. Cel mai important rol pe care il joaca este acela de a depista eventualele infectii din corp. Maniera prin care ganglionii trag semnalul de alarma este reprezentat de umflarea acestora, care poarta denumirea de adenopatie. De asemenea, se poate constata si o durere in zona respectiva. Rolul lor este de a indica faptul ca in organism exista infectii sau aparitia cancerului. Reactia ganglionilor in astfel de situatii este aceea de a-si mari volumul", explica medicul rezident Ionut Andrei, din Slobozia. Infectiile care genereaza modificarea volumului ganglionilor pot fi de orice natura virale, bacteriene sau fungice. De asemenea, ganglionii avertizeaza organismul si in ceea ce priveste contactarea bolilor cu transmitere sexuala. Acestia se pot mari in caz de sifilis sau infectie cu virusului imunodeficientei umane HIV. Adica, pe baza reactiilor la celule canceroase din organism, medicii pot preciza cat de avansata este boala si daca produce metastaze. "Cel mai mare semn de intrebare apare atunci cand pacientul sufera o invazie ganglionara, adica atunci cand ganglionii din mai multe parti ale corpului se inflameaza si-si maresc volumul. De exemplu, in cazul unui cancer la san, se modifica structura ganglionilor care se regasesc la nivelul axilei", mai spune medicul rezident Ionut Andrei. Cand sa cerem ajutorul medicului Foarte multi ganglioni revin la normal in momentul in care organismul a distrus virusurile sau bacteriile care au provocat infectia. Totusi daca adenopatiile dureaza mai mult de 2-3 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro