Misterele celei mai vechi cladiri din Brasov: orfane ingropate sub altar, tuneluri secrete, ceas solar de sute de ani

Misterele celei mai vechi cladiri din Brasov: orfane ingropate sub altar, tuneluri secrete, ceas solar de sute de ani

Pe aceeasi tema: FOTO VIDEO Biserica Sfantul Martin, locul unde Mircea Cel Batran si Sigismund de Luxeburg au semnat tratatul de alianta impotriva turcilor FOTO Recordurile Bisericii Negre din Brasov: cel mai vizitat lacas de cult, cel mai mare din Europa de Est si cel mai fotografiat obiectiv turistic al Romaniei Biserica fortificata din Viscri, bijuteria secolelor trecute

acum 85 luni (24 Aug 2015)

Coloanele bisericii sunt sprijinite de socluri puternice si sunt terminate de capitelurile in stil pre-gotic. Pictura de pe peretii bisericii impresioneaza prin motivele romanice si gotice. Ulterior cutremurului de la 1822 altarul a fost refacut in stil clasicist, s-a instalat o noua orga cu 25 de registre.

Ceasul solar care arata ora exacta

Pe langa varsta venerabila, frumoasa biserica are si un cea solar functional, dar ascunde si multe mistere. Ca sa aflati ora exacta trebuie sa urmariti cu mare atentie umbra unei limbi care cade pe un cadran pe care se afla cifre romane si arabe, de la 1 si pana la 12.

"Ceasul solar este una dintre piesele de rezistenta ale bisericii. Nu s-a putuy stabili cu certitudine de cand dateaza acest ceas, dar este posibil sa aiba aproape 800 de ani, la fel ca si biserica", a spus Marian Istudor, istoric.

Legede si tuneluri secrete

O legenda care este si acum la fel de vie ca acum cateva sute de ani este aceea ca primele fonduri pentru constructia bisericii au venit de la trei orfane extrem de credincioase. Se spune ca acestea si-ar fi donat toata averea stransa in timpul vietii bisericii si, in semn de recunostinta, ar fi fost inmormantate sub altar.

O alta legenda spune ca biserica ar fi avut un tunel special de fuga care ar fi ajuns pana la strada Lunga. Acesta ar fi fost folosit de localnici in timpurile medievale pentru a-si ascunde provizii si pentru a scapa de cotropitori. Se spuna ca si comunistii si securitatea ar fost folosit acest tunel pentru misiuni secrete, dar sunt date exacte in acest sens. Legenda este sustinuta si de unele descoperiri recente. In urma cu noua ani in cartierul cu acelasi nume pe strada Lanurilor s-a descoperit un capat de tunel in timpul demolarii unei cladii. "Existenta unui tunel este plauzibila deoarece toate bisericile puternic fortificate aveau cai de acces secrete care erau folosite in timpul invaziilor. Descoperirea de acum noua a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro