Misterele bisericii din Strei: icoanele batjocorite de la temelia celei mai colorate biserici de pe Valea Streiului

Misterele bisericii din Strei: icoanele batjocorite de la temelia celei mai colorate biserici de pe Valea Streiului

Biserica din satul Strei dateaza din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, si este unul dintre cele mai vechi lacase de cult crestine din Romania. "Aici se poate vedea stela funerara de la temelie, cu cele doua chipuri romane, in stare de doliu, sprijinte pe doua toiege ciobanesti, sapate in piatra de o parte si de alta a inscriptiei. "Se spune ca icoanele din biserica au fost profanate de turcii care au invadat aceste locuri in trecut, dar mai este credinta populara ca ochii sfintilor au fost scosi de vrajitoare, care credeau astfel ca luandu-le ochii, iau puterea", povesteste Petre Pandele, sateanul din Strei care are cheia bisericii.

acum 90 luni (16 Mar 2015)

Biserica din satul Strei dateaza din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, si este unul dintre cele mai vechi lacase de cult crestine din Romania. Biserica a fost construita din piatra pe ruinele unei asezari romane, o "vila rustica", iar din anii 1940, in lacasul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" nu s-au tinut slujbe decat ocazional. In cele sapte secole de existenta ale bisericii din Strei, o multime de legende i-au fost atribuite.

Una dintre relatarile intrate in istorie dateaza din anul 1775 si apartine baronului Joseph von Hohenhausen, care a vizitat tinuturile Hunedoarei in 1773, insotindu-l pe imparatul Iosif al doilea al Austriei in prima sa vizita in Transilvania, si a publicat apoi volumul de insemnari "Antichitatile Daciei in Transilvania de astazi.

Zeii infatisati la temelia bisericii

Ofiterul austriac a acordat atentie bisericutei din Strei, descriind-o ca fiind un paraclis cu o capela pagana din vremea romanilor, ridicat pe drumul lui Traian, vizibil in acea vreme. Cronicarului i-a atras atentia lespedea de la temelia bisericii, pe care erau infatisate doua personaje care simbolizau moartea si somnul.

"Aici se poate vedea stela funerara de la temelie, cu cele doua chipuri romane, in stare de doliu, sprijinte pe doua toiege ciobanesti, sapate in piatra de o parte si de alta a inscriptiei. Cele doua persoane de pe piatra de mormant a Aureliei Lucilla, care stau rezemate, le-am considerat la inceput ca fiind simboluri ale mortii si ale somnului. Toiegele lor sunt facute intru totul dupa modelul batelor ciobanesti incovoiate, care se pot vedea inca si astazi la poporul de tara al valahilor. Chiar si imbracamintea de astazi este aproape aceeasi cu care apar si cele doua persoane in doliu. Aceste doua stele funerare ne arata pe de o parte cat de putin s-au schimbat locuitorii de azi ai acestori tinuturi fata de stramosii lor de odinioara. Pe de alta parte, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro