Misterele Apusenilor, cei mai salbatici munti din Romania. Legenda uriasilor care pazeau comorile lui Decebal

Misterele Apusenilor, cei mai salbatici munti din Romania. Legenda uriasilor care pazeau comorile lui Decebal

Batranii din zona satului hunedorean Ardeu spun ca pe vremuri traia o familie de uriasi care a fost insarcinata de Decebal sa pazeasca un plug de aur in marime naturala, la care erau legati doi boi, tot din aur, si tot din marime naturala, piese la care capetenia dacilor tinea tare mult si pe care le-a ascuns intr-o pestera, a carei intrare a fost apoi zidita, scrie timetv.ro. Astfel, se spune ca numele ii provine de la o mireasa cu multi ani in urma, care a avut dorinta de a se poza la cascada, inainte de nunta, si din nefericire, a cazut si s-a inecat si a murit.

acum 110 luni (30 Mar 2015)

Muntii Apuseni sunt cuprinsi intre valurile de coline ale Campiei Transilvaniei si Campia Tisei si constituie veriga care inchide spre apus arcul Carpatilor. Apar ca o insula muntoasa de forma aproape rotunda si fac parte din grupa Carpatilor Occidentali, reprezentand comapartimentul cel mai mare si cel mai inalt al Carpatilor Occidentali. Au primit denumirea de Muntii Apuseni pentru ca se gasesc in zona de Apus, in partea de Vest. Datorita reliefului vulcanic sunt si zacamintele de aur si argint, in zona in care au existat vulcanii", ne-a explicat prof. Alexandru Ilies, decanul facultatii de Geografie, Turism si Sport

Carstul intalnit in Apuseni da faima acestor munti. Este relieful carstic cu cea mai mare suprafata, cu cea mai mare densitate de formatiuni carstice din Romania", a mai precizat prof. Astfel, mitul spune ca Decebal a fost de acord sa-i lase pe uriasi sa traiasca in Apuseni, cu conditia sa-i pazeazca toate comorile. Batranii din zona satului hunedorean Ardeu spun ca pe vremuri traia o familie de uriasi care a fost insarcinata de Decebal sa pazeasca un plug de aur in marime naturala, la care erau legati doi boi, tot din aur, si tot din marime naturala, piese la care capetenia dacilor tinea tare mult si pe care le-a ascuns intr-o pestera, a carei intrare a fost apoi zidita, scrie timetv.ro.

Afland de comoara de sute de kilograme de aur, un grup de flacai ce doreau sa devina bogati peste noapte s-au incumetat in munti. Au luat cu ei sabii, coase, furci si tarnacoape, plus trei carute trase de boi, ca sa aiba cu ce-si cara inapoi prada. Pestera era pazita, cu randul, de tatal si fiul cel mare din familia uriasilor.

In ziua in care grupul de pradatori a ajuns in apropierea pesterii, de paza era fiul cel mare al uriasilor. Acesta a uitat insa sa ia cu el si cele trei paini de care fratele sau avea nevoie ca sa se sature.

Cand a ajuns la pestera si a vazut ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro