Misoginismul revoltator al unui fondator al Academiei Romane. A starnit urale si aplauze la Ateneu jignind grav femeile

Misoginismul revoltator al unui fondator al Academiei Romane. A starnit urale si aplauze la Ateneu jignind grav femeile

Dincolo de aventurile amoroase care au au declansat scandaluri colosale sau de faptul ca a avut o relatie bizara atat cu sora lui, Emilia, cat si cu cei doi copii, Liviu si Livia, Maiorescu s-a dovedit si una dintre cele mai misogine personalitati importante din istoria romanilor. Cunoaste la varsta tineretii o ascensiune vertiginoasa, greu sau aproape imposibil de conceput mai tarziu: profesor universitar la 22 de ani, decan la 23 si rector la aceeasi varsta, academician (membru al Academiei Romane) la 27 de ani, deputat la 30, ministru la 34 de ani.

acum 31 luni (18 Jan 2018)

Biografia eminentului filosof, critic literar si om politic Titu Maiorescu nu cuprinde doar aspecte entuziasmante, care sa demonstreze geniul academicianului. In viata lui Maiorescu exista si numeroase episoade controversate, unele de natura sa starneasca indignare chiar si in zilele noastre, mai libertine, dar cu atat mai mult in vremurile conservatoare in care savantul a trait.

Dincolo de aventurile amoroase care au au declansat scandaluri colosale sau de faptul ca a avut o relatie bizara atat cu sora lui, Emilia, cat si cu cei doi copii, Liviu si Livia, Maiorescu s-a dovedit si una dintre cele mai misogine personalitati importante din istoria romanilor.

Ramane antologic discursul rostit de acesta in anul 1882, la Ateneul Roman, in care, printre numeroasele afirmatii pertinente despre evolutia civilizatiei, strecoara si cateva pasaje realmente revoltatoare, prin care femeile sunt reduse de acesta la conditia de fiinte inferioare. Din 1.000 de capatani masurate a rezultat 1.410 grame greutate mijlocie la barbat si numai 1.250 la femei", concuzioneaza academicianul in aplauzele si uralele asistentei formate, evident, din barbati.

Discursul capata apoi o turnura analitica, dar fals atropologica, in sensul ca Maiorescu incearca sa explice faptul ca femeile n-au nicio vina ca au capacitatea craniana mai mica si ca acest lucru este un efect al administrarii "tiranice" a societatii de catre barbati.

"Cu cat inaintam insa in civilizatiune, cu atat rolul barbatului devine mai greu, cu atat el trebuie sa-si munceasca mai mult creierul ca sa poata cuceri un loc in economia sociala si sa fie in stare a-si asigura existenta si viitorul familiei sale. El trebuie sa miste cultura, el sa conduca sau sa sustina statul, el sa faca a inflori artele, el trebuie sa largeasca campul ideilor, sa inlesneasca bunul trai al omenirii prin descoperiri si perfectionari zilnice, aduse in sfera p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro