Misiune secreta la Phenian

Miller, 23 de ani, a fost acuzat in acest an de conduita dezordonata dupa ce si-a rupt viza la sosirea pe aeroportul din Phenian si a cerut "azil" in Coreea de Nord intr-o tentativa de a intra in interiorul lagarelor de prizonieri, de trista celebritate din imperiul comunist, pentru a putea scrie despre ele. Dar, in cursul unui dejun la Seul dupa vizita la Phenian, Namkung a descris misiunea sa de eliberare a celor trei americani, eforturile sale pentru o "dezghetare" in dialogul rece dintre SUA si Coreea de Nord soldate cu oferta Phenianului adresata Casei Albe de a primi o delegatie americana.

acum 72 luni (17 Nov 2014)

Patru ore petrecute in avion in Hawaii, un traiect interminabil in masina, un dineu coreean cu 12 feluri, o serie de intrevederi cu responsabili sinistri, dezamagiti ca nu au reusit o "strapungere" in relatiile bilaterale. Toate sunt detalii descrise de directorul serviciilor secrete ale SUA, James R.Clapper, care a relatat despre misiunea sa secreta pentru obtinerea eliberarii a doi americani arestati de regimul nord-coreean si condamnati la munca fortata pentru acte ostile - Kenneth Bae si Matthew Todd Miller.

Clapper a descris in detaliu la CBS News vizita sa la Phenian, capitala Coreii de Nord, in urma cu o luna. Potrivit Wall Street Journal, la inceputul lunii noiembrie, Phenianul a facut cunoscut SUA ca este pregatit sa primeasca o delegatie americana condusa de inalti responsabili pentru a discuta eliberarea lui Kenneth Bae si Matthew Todd Miller.

Ajuns in capitala nord-coreeana, la 7 noiembrie a fost primit de ministrul Securitatii statului, generalul Kim Won Hong, si apoi imbarcat cu cativa insotitori intr-o masina pentru un traseu "interminabil de 45 minute". Discutiile au demarat imediat cu Kim, si Clapper a precizat ca gazdele se asteptau la un mare progres, "ca le voi oferi ceva important, o recunoastere, un tratat de pace, ceva.

A urmat o masa intr-un restaurant - 12 feluri si aproape trei ore - in timpul careia protagonistii au abordat geopolitica peninsulei coreene si Clapper a prezentat scrisoarea presedintelui Barack Obama, in engleza. Scrisoare il prezenta ca pe un trimis prezidential si califica eventuala eliberare a celor doi americani ca un "gest pozitiv", dar "nici o scuza". Condusi intr-un hotel de lux, ei s-au aflat in fata responsabililor biroului procurorului, in timp ce in sala au fost escortati cei doi americani, in tinuta de prizonieri.

Sperantele Phenianului

Bae, 46 de ani, a fost arestat in 2012, autoritatile nord-coreene acuzandu-l ca foloseste un grup de tineri pentru a planifica "o lovit... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro