Miscari de culise pe scena politica

Klaus Iohannis a ajuns presedinte al Romaniei candidand din partea PNL si a reusit, dupa un an de zile la Cotroceni, sa il instaleze premier pe Dacian Ciolos. Noul premier ar putea fi tot Dacian Ciolos, de data aceasta ca sef al unui guvern politic si nu de tehnocrati. Dacian Ciolos a refuzat, afirmand ca nu ar fi democratic ca Guvernul sa amendeze prin ordonanta de urgenta o lege votata de Parlament. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat ca PSD conduce din umbra, pastrandu-si oamenii din esalonul doi in functii (secretari de stat, sefi de agentii, manageri de companii, secretari generali, directori, prefecti, sefi de deconcentrate), sub amenintarea motiunii de cenzura.

acum 99 luni (22 Jan 2016)

Klaus Iohannis a ajuns presedinte al Romaniei candidand din partea PNL si a reusit, dupa un an de zile la Cotroceni, sa il instaleze premier pe Dacian Ciolos. Aparent, presedintele si premierul se afla in aceeasi tabara cu liberalii, de partea cealalta fiind PSD. O serie de evenimente din ultima perioada, aparent fara legatura, demonstreaza ca lucrurile sunt mai complicate. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a facut, la finalul anului trecut un anunt cu un caracter aparent tehnic: congresul PNL pentru alegerea presedintelui unic ar putea fi convocat dupa alegerile locale din vara acestui an si nu in 2017, asa cum era programat initial. Posibila schimbare a calendarului alegerilor interne a venit in contextul informatiilor neoficiale potrivit carora presedintele Klaus Iohannis ar fi nemultumit de prestatia PNL si ar dori schimbari la nivelul conducerii.

Reactiile slabe ale liderilor liberali la evenimentele curente, dar si prezenta in Biroul Politic a prea multor lideri din vechea garda, atat din PNL cat si din PDL, ar fi starnit nemultumiri la Cotroceni. Dupa instalarea lui Ciolos la Palatul Victoria, au aparut zvonuri ca Iohannis ar miza si pe viitor pe acesta - fie ca lider al unui nou partid prezidential, fie ca lider al unui Partidului National Liberal "reformat". Pentru a linisti spiritele, Dacian Ciolos a dat repetate asigurari ca va ramane independent si ca nu va candida la alegeri. Eu exclud o formula de experienta comuna stanga-dreapta din 2016, exclud categoric o astfel de posibilitate", a insistat Alina Gorghiu.

De remarcat ca sefa PNL nu a spus cine lanseaza astfel de teorii, in contextul informatiilor despre un asa numit scenariu "Dan Mihalache". Noul premier ar putea fi tot Dacian Ciolos, de data aceasta ca sef al unui guvern politic si nu de tehnocrati. Recent, liberalii au cerut Guvernului o ordonanta de urgenta privind organizarea alegerilor in doua tururi de scrutin. Dacian Ciolos a refuzat, afirmand ca nu ar fi democratic ca Gu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro