Mircea Mihaies, desemnat scriitorul anului

Mircea Mihaies, desemnat scriitorul anului

In competitia pentru titlul de Scriitorul anului 2016 au mai intrat Mircea Cartarescu, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas), Ana Blandiana, pentru traducerea volumului sau, Patria mea A4 (Editura Humanitas), in cinci limbi straine: engleza, spaniola, catalana, italiana si poloneza, Gheorghe Grigurcu, pentru ansamblul operei sale si pentru primirea Premiului National "Mihai Eminescu", Botosani, 2016, Gabriel Dimisianu, pentru opera sa critica si pentru implinirea varstei de 80 de ani, Radu Cosasu, pentru volumul Viata fictiunii dupa o revolutie (Editura Polirom), Matei Visniec, cu prilejul implinirii varstei de 60 de ani, Livius Ciocarlie, pentru volumul Urmare si sfarsit (Editura Tracus Arte), George Balaita, pentru volumul Invoiala (Editura Polirom), Ioan Es.

acum 75 luni (4 Nov 2016)

Romanul romanului, un impresionant volum de critica si exegeza literara, in care analizeaza, capodopera lui James Joyce, Ulysses.

In competitia pentru titlul de Scriitorul anului 2016 au mai intrat Mircea Cartarescu, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas), Ana Blandiana, pentru traducerea volumului sau, Patria mea A4 (Editura Humanitas), in cinci limbi straine: engleza, spaniola, catalana, italiana si poloneza, Gheorghe Grigurcu, pentru ansamblul operei sale si pentru primirea Premiului National "Mihai Eminescu", Botosani, 2016, Gabriel Dimisianu, pentru opera sa critica si pentru implinirea varstei de 80 de ani, Radu Cosasu, pentru volumul Viata fictiunii dupa o revolutie (Editura Polirom), Matei Visniec, cu prilejul implinirii varstei de 60 de ani, Livius Ciocarlie, pentru volumul Urmare si sfarsit (Editura Tracus Arte), George Balaita, pentru volumul Invoiala (Editura Polirom), Ioan Es. Pop, pentru volumul arta fricii, cu 15 desene de Aurel Vlad, Editura Charmides, 2016, Ovidiu Genaru, pentru volumul Terapia cu ingeri (Editura Junimea), si Andrei Oisteanu, pentru volumul Sexualitate si societate. Romanul romanului, aparut la Editura Polirom, e prima incercare in Romania de a face atat o istorie exhaustiva a celei mai celebre carti de proza scrise in limba engleza, in secolul XX, cat si de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile si mizele existentiale ale acesteia.

Volumul - pe care Vladimir Tismaneanu l-a catalogat drept "absolut fabulos" - urmareste etapele cristalizarii ideii si ale executiei proiectului, precum si complicata poveste ce a urmat dupa tiparirea semilegala a romanului lui James Joyce in Franta, avatarurile in Justitia americana si consecintele pentru destinul cartii. Volumul lui Mircea Mihaies arata cum Ulysses a devenit un punct de rascruce in evolutia literaturii secolului XX si a celui actual, indiferent ca a fost vorba de formulele experimentaliste radicale ori de modalitati de exprimare a culturii populare.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro