Mircea Kivu: "Imi e rusine". Psihologul Daniel David despre colaborarea sociologului cu Securitatea: "E greu sa judeci un astfel de autodenunt"

Mircea Kivu:

"E greu sa judeci un astfel de autodenunt in conditiile in care vorbim de valori ghidate de reguli trecute. Mi-au tinut un discurs despre pericolele interne si externe care ne ameninta tara, despre datoria cetateneasca pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunostinta acele actiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol.

acum 81 luni (18 May 2017)

"E greu sa judeci un astfel de autodenunt in conditiile in care vorbim de valori ghidate de reguli trecute. Probabil ca va fi impactat pe termen mediu si lung in spatiul public, dar profesional vorbind, nu cred va fi afectat de aceasta marturisire. Sunt multe cauze pentru care cei care au colaborat cu securitatea ajung sa marturiseasca. Unii ajung pur si simplu sa fie prea apasati si cand ajung la o varsta la care devin intelepti prefera sa spuna aceste lucruri, cu toate riscurile care decurg dintr-un astfel de gest. In cazul lui Mircea Kivu e de apreciat ca si-a asumat responsabilitatea, sunt persoane care neaga pana in panzele albe realitatea din fata lor", a explicat, pentru "Adevarul", Daniel David, psiholog la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. Totusi, are un avantaj prin faptul ca a admis ce a facut, iar asta pentru ca, acum, CNSAS-ul nu mai poate sa inainteze investigatia", este de parere Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER.

Marturia

"Se intampla la mijlocul anilor '80, la putin timp dupa ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbana al Institutului de Proiectare Constructii Tipizate. Securistul institutului m-a chemat la o cu doua persoane pe care nu le cunosteam, dar care s-au recomandat drept ofiteri de Securitate. Mi-au tinut un discurs despre pericolele interne si externe care ne ameninta tara, despre datoria cetateneasca pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunostinta acele actiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au intrebat daca as fi de acord ca, in masura in care as afla despre asemenea actiuni, sa le aduc la cunostinta.

Sociologul marturiseste si motivul pentru care a acceptat "Nu gasesc alt resort pentru a-l fi semnat decat lasitatea.

Kivu sustine ca nu a oferit informatii valoroase Securitatii comuniste si ca nu a primit niciodata bani de la acestia. Singurele dati in care a fost contactat de secu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro