Mircea Dumitru, ministrul Educatiei: Nu voi face parte din viitorul guvern

Singura metoda legala de verificarea lucrarilor de doctorat deja sustinute presupune semnalarea unei suspiciuni de plagiat sau de malpraxis academic. M.D.: Exista un numar destul de mare de oameni care au obtinut neetic titlul de doctor, incalcand anumite anumite reguli ale cercetarii stiintifice.

acum 59 luni (22 Aug 2016)

Ministrului Educatiei, Mircea Dumitru, a anuntat, intr-un interviu pentru "Romania libera", ca nu va isi va continua activitatea in Guvern, dupa alegeri, indiferent daca Dacian Ciolos ramane prim-ministru sau nu.

Mircea Dumitru: In ultima perioada au fost acordate mult mai multe doctorate decat ar fi fost normal in conditiile in care multi dintre autorii acestor lucrari nu au avut o activitate de cercetare stiintifica sustinuta. O teza de doctorat este rezultatul unei cercetari personale, originale, iar in aceste conditii multe titluri de doctor nu se justifica. Singura metoda legala de verificarea lucrarilor de doctorat deja sustinute presupune semnalarea unei suspiciuni de plagiat sau de malpraxis academic. Nu vom putea face o cercetare in extenso si cu atat mai putin una exhaustiva a tuturor tezelor de doctorat sustinute deja. Ceea ce se va intampla de acum incolo este reglementat strict de Legea Educatiei si prin regulamentul CNATDCU. Metodele de verificare sunt mult mai severe si mai riguroase, astfel incat numarul acestor lucrari plagiate va scadea.

M.D.: Exista un numar destul de mare de oameni care au obtinut neetic titlul de doctor, incalcand anumite anumite reguli ale cercetarii stiintifice. Nu pot aprecia daca numarul este foarte mare, dar exista teze obtinute pe aceste cai si despre care nu stim si probabil nici nu vom afla daca nu vor fi facute aceste sesizari.

M.D.: Ca rector al Universitatii Bucuresti nu am dorit, la vremea respectiva, o prelungire a acestei situatii de incertitudine. A existat un timp suficient din 2011 pentru ca toate persoanele inscrise la doctorat sa isi poata incheia lucrarea si nu vad motive pentru a prelungi aceasta perioada de provizorat si indecizie. Exista anumite solicitari din partea unor universitati, care au un specific aparte in ceea ce priveste predarea si profesionalizarea studentilor, de exemplu in domeniul medical, pentru amanarea termenului de aplicare a acestei clauze. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro