Mircea Cartarescu: manualele sunt prea conservatoare

Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca nu si-a exprimat niciodata parerea cu privire la ce anume din scrierile sale sa apara in manualele scolare, dar a explicat ca autorii contemporani ar trebui sa fie consultati despre ce ar dori sa apara in manuale. Mircea Cartarescu este de parere ca cele mai multe manuale scolare sunt extrem de conservatoare, "in sensul ca multe dintre textele propuse copiilor nu mai au o legatura evidenta cu lumea lor", copiii nemaiintelegand cu usurinta ce se intampla in aceste zone rurale pe care le descrie literatura "mai clasica".

acum 83 luni (11 May 2017)

Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca nu si-a exprimat niciodata parerea cu privire la ce anume din scrierile sale sa apara in manualele scolare, dar a explicat ca autorii contemporani ar trebui sa fie consultati despre ce ar dori sa apara in manuale. Pentru ca daca se ia o bucata din «Levantul», de pilda, cum exista in unele manuale de liceu, in afara unui anume context, daca nu ii dai, daca nu decupezi un fragment cu o anumita rotunjime, va spun sincer ca nu se intelege nimic. Si de multe ori se intampla acest lucru", a spus Cartarescu citat de Mediafax, precizand ca i-ar sfatui pe cei care alcatuiesc manuale, cand sunt situatii de felul acesta care implica autori contemporani, acestia sa fie consultati.

Fiul il considera prea lent

Cartarescu a povestit ca fiul sau adolescent nu este un fan al cartilor sale, pe care le considera prea "lente", iar "copiii de azi sunt copiii ecranelor".

"Fiul meu, de 14 ani, spune intotdeauna: «Tata, incerc sa citesc carti, dar sunt mult prea lente, sunt extraordinar de lente. Eu sunt obisnuit cu filmele, cu jocurile pe computer, tot ce are un ritm mult mai sustinut.» (…) Pentru tinerii din acest moment, este mai dificil sa asimileze texte literare. Am lucrat toata viata mea cu oameni tineri si astazi fac acelasi lucru, insa percep altfel si timpul si textele si tot ce tine de formarea de sine.

Mircea Cartarescu este de parere ca cele mai multe manuale scolare sunt extrem de conservatoare, "in sensul ca multe dintre textele propuse copiilor nu mai au o legatura evidenta cu lumea lor", copiii nemaiintelegand cu usurinta ce se intampla in aceste zone rurale pe care le descrie literatura "mai clasica".

Ce ramane din Eminescu

"Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa apelam, cu bun simt, la clasici, pentru ca clasicii de asta sunt clasici, ca au rezistat de-a lungul timpului. Nu tot Sadoveanu se mai poate prezenta copiilor de astazi, dar anumite texte din Sadoveanu, intelige... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro