Mircea Cartarescu, castigatorul premiului literar spaniol Leteo

Mircea Cartarescu, castigatorul premiului literar spaniol Leteo

Este cel mai premiat scriitor roman in strainatate, cu o carte de vizita remarcabila: laureat in 2005 al premiului international Giuseppe Acerbi in Italia, in 2011 a primit Premiul International Vilenica din Slovenia, urmat in 2012 de Premiul International pentru Literatura Berlin - Haus der Kulturen der Welt si in 2013 de Premiul International Spycher-Leuk in Elvetia si de Premiul International de poezie de la Novi Sad.

acum 65 luni (11 Sep 2017)

In viziunea Clubului Leteo, Mircea Cartarescu stie cum sa insereze in romanele si povestirile sale forta poemului, fara sa cada intr-un tip de abstractie totala care descompune.

"Tensiunea complotului, realitatea poporului roman, idiosincrasia lui si viitorul diferitilor indivizi sunt adevaruri si dorinte pe care Cartarescu le universalizeaza in contextul european, si care bucura in totalitate, fara teama de nemultumire si cu indrazneala pe care un scriitor trebuie sa le dezvolte in textele sale.

Printre alte activitati, participantii la conferinta se vor putea bucura de o masa rotunda in jurul operei lui Cartarescu, cu participarea redactorilor si expertilor in opera sa, printre care si romancierul Alberto R.

Printre cartile pe care le-a publicat se numara: "Faruri, vitrine, fotografii, poeme" (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1980), "Poeme de amor" (Cartea Romaneasca,1982), "Levantul" (Cartea Romaneasca,1990; Corpul" (Humanitas, 2002), "De ce iubim femeile" (Humanitas, 2004), "Jurnal II" (Humanitas, 2005), "Orbitor. Aripa dreapta", (Humanitas, 2007), "Frumoasele straine" (Humanitas, 2010), "Ochiul caprui al dragostei noastre" (Humanitas, 2012), "Fata de la marginea vietii" (Humanitas, 2014), "Poezia" (Humanitas, 2015), "Peisaj dupa isterie" (Humanitas, 2017).

Este cel mai premiat scriitor roman in strainatate, cu o carte de vizita remarcabila: laureat in 2005 al premiului international Giuseppe Acerbi in Italia, in 2011 a primit Premiul International Vilenica din Slovenia, urmat in 2012 de Premiul International pentru Literatura Berlin - Haus der Kulturen der Welt si in 2013 de Premiul International Spycher-Leuk in Elvetia si de Premiul International de poezie de la Novi Sad. A mai primit Premiul Euskadi de Plata din Spania in 2014, Premiul orasului Leipzig pentru intelegere europeana (Germania, 2015), Premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana (Austria, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro