"Minunile" unui cuplu de olandezi stabilit in satul sibian Richis. Cum au schimbat in 24 de ani viata unei comunitati uitate de lume

Tony (66 de ani) si Gerrit Timmerman (65 de ani), doi olandezi care au lucrat in domeniul sanitar, s-au mutat de sase ani in satul Richis, din judetul Sibiu. In tot acest timp, ei au trezit la viata comunitatea amortita de saracie si de nevoi din Richis, preluand barul si micul magazin alimentar din sat si, mai tarziu, deschizand o pensiune, unde au dat de lucru oamenilor din sat. TOTUL E FACUT IN CASA: DE LA GULAS, LA DULCETURI "Unul dintre cele mai frumoase lucruri e sa avem oaspeti aici, iar noua ne place sa stam de vorba cu ei, sa le spunem povesti despre locuri, de aceea noi le servim cina. Sotul ei descrie zambind peisajul de inceput de lume dintre Saros - pe Tarnave - si Biertan, comuna de care tine Richisul, care l-a fermecat fara leac acum mai bine de 20 de ani. O CASA, UN MAGAZIN SI UN BAR Indragostiti deja de locuri si gandindu-se ca nu pot sta la altii de fiecare data cand vin aici, ei avand trei copii, le-a trecut prin minte ca ar putea cumpara o casa.

acum 82 luni (13 Dec 2014)

Tony (66 de ani) si Gerrit Timmerman (65 de ani), doi olandezi care au lucrat in domeniul sanitar, s-au mutat de sase ani in satul Richis, din judetul Sibiu. S-au indragostit iremediabil de satul sasesc la inceputul anilor '90 si chiar si-au cumparat aici o casa in 1991, iar vreme de 18 ani au venit in Romania si de trei ori pe an. In tot acest timp, ei au trezit la viata comunitatea amortita de saracie si de nevoi din Richis, preluand barul si micul magazin alimentar din sat si, mai tarziu, deschizand o pensiune, unde au dat de lucru oamenilor din sat.

Tony si Gerrit Timmerman s-au pensionat in 2008 si n-au stat mult pe ganduri: si-au vandut casa din Olanda si s-au mutat definitiv in Romania, la Richis.

PENSIUNEA, MAGNET PENTRU STRAINI

"Un an si jumatate am resta-urat tot, apoi, in 2009, am deschis campingul, iar in 2010, pensiunea a fost gata si am deschis-o. Suntem pensionati de sase ani, dar muncim ca si cum am fi in Olanda. Este foarte frumos, dar prea putin spatiu, asa ca, fiind inca o cladire langa, tot goala si tot a bisericii, am inchiriat-o si am facut anul acesta toate reabilitarile. Cei doi au angajat si o bucatareasa din sat, pe Anisoara, care gateste foarte bine chiar si pentru 100 de persoane. De anul trecut, au si mai multi romani, majoritatea oameni tineri.

TOTUL E FACUT IN CASA: DE LA GULAS, LA DULCETURI

"Unul dintre cele mai frumoase lucruri e sa avem oaspeti aici, iar noua ne place sa stam de vorba cu ei, sa le spunem povesti despre locuri, de aceea noi le servim cina. Nu mai avem 20 de ani", completeaza Tony Timmerman.

SAPTE ANGAJATI ROMANI

Tony si Gerrit Timmerman au astazi sapte angajati, toti oameni din sat, toti cu forme legale de munca. Este o echipa stabila, in care oamenii invata in permanenta unii de la altii. Olandezii au avut putin de lucru la mentalitatea oamenilor de aici. Tony isi aminteste cat de greu i-a fost sa-i obis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro