Minunile facute de parintele Arsenie Boca in inchisoare: "Noaptea, cand se ruga, usile temnitei se deschideau"

Minunile facute de parintele Arsenie Boca in inchisoare:

Primii ani de la instaurarea regimului comunist in Romania l-au adus in atentia Sigurantei nationale pe calugarul Arsenie Boca, devenit un personaj popular in randul credinciosilor inca de la inceputul anilor 1940. Calugarul crea in jurul lui o stare de euforie O povestire despre perioada petrecuta de Arsenie Boca in arestul din Brasov, in 1948, a fost relatata de Victor Rosca, in cartea "Moara lui Kalusek. Intr-adevar nu peste mult timp, apare parintele Arsenie imbracat in tinuta de calugar si imi aseaza pe suportul ferestrei un castron emailat luat dintr-un sufertas in care imi pune dintr-un vas mai mare cateva linguri de ciorba de fasole verde. Am aflat mai tarziu ca femei credincioase din Schei, impreuna cu altele din Brasov, veneau la poarta si aduceau aceasta mancare pe care parintele Arsenie o impartea prin rotatie, cand unor arestati, cand altora, dupa cum i se permitea, intrucat arestatii traiau numai din aceasta si ratia de paine, un sfert de kilogram", relata autorul.

acum 65 luni (9 Aug 2015)

Primii ani de la instaurarea regimului comunist in Romania l-au adus in atentia Sigurantei nationale pe calugarul Arsenie Boca, devenit un personaj popular in randul credinciosilor inca de la inceputul anilor 1940.

Anchetele si perioadele de detentie prin care a trecut Arsenie Boca au continuat in urmatorii ani, pana spre sfarsitul anilor 1950, cand calugarul, ramas inca in atentia autoritatilor, a fost silit sa renunte a mai imbraca straiele preotesti. Despre anii petrecuti in inchisoare si in regimentele de munca de la Canalul Dunare - Marea Neagra duhovnicul nu a vorbit public, fiindu-i si interzis sa o faca.

Calugarul crea in jurul lui o stare de euforie

O povestire despre perioada petrecuta de Arsenie Boca in arestul din Brasov, in 1948, a fost relatata de Victor Rosca, in cartea "Moara lui Kalusek.

"Preotul arhimandrit Arsenie Boca, staretul Manastirii Brancoveanu din Sambata de Sus fusese arestat cu o luna sau doua inaintea noastra. Urma lui o intalnisem in pivnita Sigurantei din Fagaras, unde, pe un perete al beciului, scrijelise cateva cuvinte de imbarbatare. Parintele Arsenie nu parea tulburat de conditia lui de detinut. Obisnuit cu privatiunile monahale afara, mortificandu-si el insusi trupul, regimul din beciul Sigurantei il suporta ca o prelungire a vietii sale de ascet", relata autorul. S-a oprit in dreptul parintelui Arsenie si cu o mana l-a tras de picior, iar cu cealalta i-a facut semn sa taca. fiecare vroia sa dea macar un pumn unui , ca sa-si arate fidelitatea fata de doctrina Partidului. Dar, spre deosebire de ceilalti detinuti, ce urlau in timpul torturii, parintele se ruga pentru batausi. De atunci, Kalusek, seful Sigurantei Regiunii Brasov, cel mai inrait tortionar, i-a permis sa primeasca mancarea de la femeile ce vin zilnic la poarta. Pentru ca el n-a fost uitat de credinciosi nici chiar aici", sustinea autorul cartii "Moara lui Kalusek". "Dup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro