Minunea din Muntii Vrancei. Legendele Lacului Negru: de ce in apa nu traiesc pesti, iar plantele au puteri vindecatoare

Minunea din Muntii Vrancei. Legendele Lacului Negru: de ce in apa nu traiesc pesti, iar plantele au puteri vindecatoare

Lacul, care se intinde pe o suprafata nu mai mare de 10.000 de metri patrati si care are o adancime de sapte metri si s-a format in urma unei alunecari de teren. Lacul Negru este alimentat in permanenta de izvoare proprii, precum si de un izvor cu totul aparte provenind din grohotisurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important si caracteristic element hidrografic si de habitat al ariei protejate din zona Dealului Negru, situat intre varfurile Dealul Negru si Bulboace.

acum 69 luni (13 Feb 2015)

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea este Lacul Negru, aflat in Rezervatia Naturala Cheile Narujei. Este o zona aproape necunoscuta de catre om si putin exploatata de oamenii de stiinta.

Lacul, care se intinde pe o suprafata nu mai mare de 10.000 de metri patrati si care are o adancime de sapte metri si s-a format in urma unei alunecari de teren.

Denumirea de Lacul Negru vine de la intunericul padurii de molid ce se reflecta in apele Lacului Negru.

Localnicii il stiu de "Lacul cu plamana", pentru proprietatile curative in bolile de plamani ale unei plante care creste aici.

PESTII NU AU VIATA IN LAC

Ceea ce constituie cu adevarat un unicat in Muntii Vrancei si chiar in tara este faptul ca aproape jumatate din suprafata lacului este acoperita de o turbarie activa, ancorata in special de malul stang.

Restul lacului este format dintr-un un plaur plutitor, in grosime de pana la un metru, sub care se gaseste apa.

Pestii nu au nicio sansa de supravietuire in acest lac deosebit de curat, din cauza unor specii de tritoni care curata orice forma de viata din apa.

Lacul Negru este alimentat in permanenta de izvoare proprii, precum si de un izvor cu totul aparte provenind din grohotisurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important si caracteristic element hidrografic si de habitat al ariei protejate din zona Dealului Negru, situat intre varfurile Dealul Negru si Bulboace.

Regimul termic al zonei este influentat de gradul de acoperire a terenului cu vegetatie. O multime de plante rare se pot intalni in turbaria de la Lacul Negru.

ROUA CERULUI, PLANTA CARNIVORA CARE SE GASESTE DOAR LA LACUL NEGRU

Cea mai reprezentativa este "Drosera Rotundifolia", popular denumita Roua Cerului, o planta carnivora rar intalnita in tara si mai ales in lume.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro