Minunea de la Perisor: printre ultimele plaje salbatice si pustii din Romania

Minunea de la Perisor: printre ultimele plaje salbatice si pustii din Romania

Situat la 325 de kilometri de Bucuresti si la 8 kilometri de Murighiol, satul de pescari, cel mai departe pozitionat in inima Deltei, a devenit din ce in ce mai de cautat de vizitatori sositi din toate colturile lumii. CEA MAI IMPORTANTA ZONA DE CUIBARIT La nord de plaja Perisor, spre bratul Sfantul Gheorghe, incepe aria Sacalin-Zatoane, cu o suprafata de 21.410 hectare de delta si o portiune de cativa kilometri de plaja. La sud de zona plajei Perisor, nisipul continua aproximativ 25 de kilometri pana la Gura Portitei, insa turistul nu are voie sa patrunda pe aceste plaje deoarece aici este aria strict protejata Periteasca-Leahova, cu o suprafata de 4.125 de hectare.

acum 43 luni (16 Sep 2017)

Pentru a ajunge la plaja Perisor, trebuie sa mergi cateva ore cu barca pe canalele stiute de localnici, dar peisajul mirific ce te asteapta la sosire merita orice efort. Apa cristalina, cai salbatici, nisip amestecat cu scoici, pasari de tot felul, kilometri intregi de plaja pustie si o cherhana parasita fac din Perisor un loc de poveste.

Dunavatu de Jos este cea mai apropiata localitate de plaja Perisor. Situat la 325 de kilometri de Bucuresti si la 8 kilometri de Murighiol, satul de pescari, cel mai departe pozitionat in inima Deltei, a devenit din ce in ce mai de cautat de vizitatori sositi din toate colturile lumii. Cateva zile la Dunavatu de Jos cuprind, printre partide de pescuit sau excursii prin Delta, si o incursiune pe plaja Perisor.

Cazarea se poate face la localnici sau pensiuni, pretul pentru o noapte pornind de la 80 de lei si ajungand chiar si la 400 de lei. Tot ei asigura si transportul pe apa pana la Perisor, iar tariful este de aproximativ 70 de lei de persoana, pentru grupuri de sapte oameni.

De aici ai posibilitatea de a vizita lacul Chiril, lacul Isac, lacul Uzlina, lacul Isacel si Gura Filatului, intr-o excursie de cateva ore in care se pot admira nuferii ce stau linistiti pe intinderea acestor suprafete de apa.

LOCALNICII, GHIZII PERFECTI

Ghizii cei mai buni sunt localnicii, care si-au facut si o mica afacere din a duce turistii cu barcile de la pensiuni sau hoteluri, pana la Perisor.

Plecand cu barca din Dunavatu de Jos traseul trece, dupa cum ne spune Ionut, un localnic ce se ocupa cu transportul pe apa al turistilor, prin canalul Lipovenilor, canalul Dunavat, canalul Mustaca, canalul Dranov si, in sfarsit, canalul Perisor. Jocul nuferilor pe apele miscate doar de trecerea barcilor, zborul pasarilor speriate de sunetul motorului si miscarile line ale stufului in care se sparg valurile sunt imagini pe care nu le mai poti g... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro