Minunatiile ingineresti din casa-muzeu a lui Dimitrie Leonida: de ce primele tramvaie din Bucuresti se opreau imediat cum incepea sa ploua

Minunatiile ingineresti din casa-muzeu a lui Dimitrie Leonida: de ce primele tramvaie din Bucuresti se opreau imediat cum incepea sa ploua

Muzeul Tehnic din Bucuresti a fost pus pe picioare in anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, cel care a vorbit primul si despre infiintarea unui sistem de transport subteran in Capitala. O alta piesa de colectie care poate fi admirata in muzeu este un motor de avion din anul 1939 adus de la Brasov. Fizica atomica si electricitate Spatiul de expunere este destul de redus, dupa cum precizeaza muzeograful care spune ca o multime de alte obiecte sunt depozitate in salile la care publicul nu are acces. De asemenea, curiosii pot vedea si cum erau luminate in urma cu zeci de ani minele romanesti cu ajutorul unor lampi cu carbit sau cu lumanari, dar si cum aratau puturile de mina.

acum 58 luni (12 Dec 2015)

Muzeul Tehnic din Bucuresti a fost pus pe picioare in anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, cel care a vorbit primul si despre infiintarea unui sistem de transport subteran in Capitala. Pe langa acestea, sute de piese rare au fost expuse in salile muzeului, fiind admirate zi de zi de curiosi.

Aparate foto si masini de colectie

Printr-o usa ingusta, vizitatorii ajung in prima sala a muzeului, acolo unde, de obicei, sunt organizate expozitii temporare. Evolutia tehnicii este redata cu ajutorul mai multor masini de scris din diferite perioade, deasupra carora sunt explicatiile referitoare la provenienta si functionarea lor. La iesirea din expozitia temporara, poate fi admirat un Cadillac din 1924, cu farurile si stopurile usor modificate, care este expus in muzeu de vreo trei decenii. La cativa pasi de impunatoarea masina, se afla o vitrina cu cateva aparate foto care au apartinut familiei Leonida.

O alta piesa de colectie care poate fi admirata in muzeu este un motor de avion din anul 1939 adus de la Brasov.

Fizica atomica si electricitate

Spatiul de expunere este destul de redus, dupa cum precizeaza muzeograful care spune ca o multime de alte obiecte sunt depozitate in salile la care publicul nu are acces.

FOTO Eduard Enea

Intr-un alt sector deschis publicului, apropiat de cel in care sunt prezentate principii ale electricitatii, este amenajata o expozitie dedicata fizicii atomice. Piesele de rezistenta in acest spatiu sunt boxele care-i protejau pe cercetatori odinioara de substantele radioactive. La inceput, acestea erau destul de nesigure si semanau cu niste cutii in care erau puse diferite substante. Ulterior, au fost protejate de un ecran de plumb in spatele caruia oamenii stateau si manuiau probele radioactive.

In alt sector din muzeu, vizitatorii pot vedea primele forme de min... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro