"Minunata lume noua", varianta romaneasca: cum am descoperit democratia in 1990
Pe 1 ianuarie 1990, Polonia rupea definitiv orice legatura cu trecutul construit sub umbrela URSS si declara abolirea economiei de stat socialiste si iesirea din Pactul de la Varsovia. Romania se straduia sa deprinda noi metode de a trai printre racnetele din strada, comploturile de pe scena politica, jelindu-si mortii si incercand sa-si traga sufletul si sa-si goleasca mintea dupa un cosmar de 45 de ani. Si, pe post de concluzie, iata aceasta incheiere a unui text aparut in perioada respectiva, ilustrativ pentru problemele vremii, dar si despre notiunea de "umor" a acelui inceput de 1990: "Atentie, deci, domnilor, la ceea ce scrieti. FOTOGRAFII: Corbis / Photoland, AP, AFP Romania lui 1990 pare un fel de "pamant al nimanui", mistuita de o grava criza sociala, in mare parte cauzata de incertitudinile politice ale perioadei, dar si de haosul generalizat din societate. Problema devine atat de grava, incat la Primaria Capitalei se strang mii de petitii, trimise de cetateni, toate construite in jurul aceleiasi intrebari: "De unde putem face rost de o basculanta, ca sa putem duce gunoiul dintre blocuri?". "Romania libera" publica, sub titlul "Taximetristi dornici sa-si bata clientii", povestea unui sofer de la Gara de Nord, care, nemultumit de cat ii ofereau clientii, le-a dat jos bagajele din portbagaj, fiind la un pas de a-i lua la bataie, in plina strada. Afaceri pe autostrada De climatul economic nesigur a profitat insa o categorie existenta si in timpul fostului regim, dar extrem de redusa pe atunci si tinuta sub control de autoritati. Un televizor telecolor ajunsese 25.000 de lei, de la 14.000, iar, dramatism total, pachetul de "Carpati" sarise de la 3,25 lei, la mai mult de dublu: 7 lei. Sfarsit de an: romanii isi fac singuri dreptate In 1990, caruciorul de metal era un mijloc de transport in sine FOTO: PHOTOLAND CORBIS Intr-un sondaj de opinie publicat de "Adevarul" in luna septembrie 1990, la intrebarea "Ce va ingrijoreaza in cea mai mare masura?", majoritatea oamenilor chestionati, mai exact 73% dintre ei, raspundeau cu "cresterea dezordinii sociale".
Pe 1 ianuarie 1990, Polonia rupea definitiv orice legatura cu trecutul construit sub umbrela URSS si declara abolirea economiei de stat socialiste si iesirea din Pactul de la Varsovia. Glasgow devenea Capitala Culturala a Europei, iar Rowan Atkinson debuta in ceea ce avea sa devina una dintre cele mai gustate si longevive emisiuni difuzate de televiziunea britanica: "Mr. Bean". Pe 12 ianuarie 1990 era decretata Zi de doliu national in memoria victimelor Revolutiei din decembrie 1989. Nu este despre primele alegeri democratice, despre prima Mineriada, despre fenomenul "Piata Universitatii", nici despre conflictul interetnic din martie 1990, de la Targu Mures. Despre cum au descoperit romanii democratia in primul an de dupa Revolutie. Despre problemele si temerile lor, despre confuzia teribila in care s-au trezit proiectati in decurs de numai cateva zile.
In fine, ceea ce urmeaza se vrea o scurta radiografie, pornind de la presa acelui an, 1990, a ceea ce a insemnat una dintre cele mai puternice rupturi sociale si, mai ales, psihologice, din istoria Romaniei. "Proprietate", "economie de piata", "liberalizarea preturilor" isi faceau loc, de-a valma, printre stiri redactate intr-un ton prapastios, plin de dramatism si naivitate.
Privite cu detasarea pe care ti-o acorda, in general, trecerea timpului, textele, discursurile si faptele ce tineau de banalitatea cotidiana, din acele vremuri, dau impresia unui curs intensiv in absurditate, a unei nepotriviri. Ca si cum cineva ar explica unei populatii aflate la pragul cel mai de jos al saraciei care sunt beneficiile utilizarii cardurilor de cumparaturi. Romania se straduia sa deprinda noi metode de a trai printre racnetele din strada, comploturile de pe scena politica, jelindu-si mortii si incercand sa-si traga sufletul si sa-si goleasca mintea dupa un cosmar de 45 de ani.
Un "tiganus" si o banana
Asadar, la inceput a fost foa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro