Ministrul Sanatatii: Romania nu are laboratoare acreditate care sa analizeze solutiile dezinfectante folosite in spitale

"Am luat decizia să ii cerem prim-ministrului să sesizeze Corpul de control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectanţii atribuiţi in spitale, care nu indeplinesc normele de concentraţie prevăzute de lege", a spus luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Luni, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, pe blogul său, o anchetă in care arată că victimele de la "Colectiv" au murit și milioane de romani sunt tratați in spitale dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată in laborator

acum 49 luni (26 Apr 2016)

Am dispus controale mixte, corp de control, inspecţie şi DSP, pe de o parte. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele şi vor primi acreditare, estimăm, intr-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referinţă din afara ţării pană cand le vom avea pe cele două despre care am pomenit.

El a mai precizat că, in Romania, avizele pentru soluţiile dezinfectante provin de la instituţii europene, conform unei directive, şi ele sunt acceptate pe baza documentelor emise in afara ţării.

Citește și: Parchetul s-a sesizat din oficiu in cazul anchetei privind substanțele dezinfectante folosite in spitale

"Analizele sunt făcute in prezent pentru soluţiile aduse in Romania la laboratoare din străinătate. Avizele se primesc pe seama unor teste de eficacitate care sunt probabil făcute in străinătate, se obţine o dovadă a eficacităţii lor, care este după aceea evaluată in Romania. Avizul este dat de către o autoritate a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referinţă din UE.

Intrebat dacă ştie de retragerea in ultimele zile a dezinfectanţilor de la Spitalul Floreasca, ministrul a spus că a dispus controale in acest sens.

Citește și: Hexi Pharma: Produsele dezinfectante folosite in spitale, sunt avizate de Ministerul Sănătății

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, marți, că Parchetul s-a sesizat din oficiu in legătură cu ancheta privind substanțele dezinfectante folosite in spitale. Am sesizat Secţia de urmărire penală pentru constituirea unui dosar in această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a declarat Licu, la sediul CSM.

PNL a solicitat luni premierului Dacian Cioloş să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanţii utilizaţi in spitale, in urma unei anchete pe această temă publicată in mass-media.... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro