Ministrul Sanatatii a decis sa amane ordinul prin care se recalcula pretul la medicamente pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente

Ministrul Sanatatii a decis sa amane ordinul prin care se recalcula pretul la medicamente pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente

Aceasta situatie coroborata cu faptul ca la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a fost depus, in 2015 si 2016, un numar de 1.718 de notificari de retragere de pe piata a unor medicamente a dus la decizia de amanare a ordinului de catre ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Sanatatii.

acum 56 luni (25 Jun 2016)

"In prezent, catalogul de preturi ale medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala in Romania (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. In contextul actualului ordin, numarul de dosare de pret pentru medicamente depuse la Ministerul Sanatatii este, in prezent, de 4.400. Aceasta situatie coroborata cu faptul ca la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a fost depus, in 2015 si 2016, un numar de 1.718 de notificari de retragere de pe piata a unor medicamente a dus la decizia de amanare a ordinului de catre ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranta pacientilor si accesul acestora la tratament", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Sanatatii.

Potrivit institutiei, posibila retragere de pe piata va atrage cu sine problemele de aprovizionare.

"Conform aceluiasi Ordin 75, recalcularea preturilor si introducerea lor in sistemul electronic de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu poate dura mai putin de 60 de zile. Mii de medicamente vor fi retrase din Romania, sute de mii de cutii si flacoane iau calea exportului, in vreme ce autoritatile nu iau nicio masura si nu comunica public nici macar datele. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania atrage atentia din nou asupra situatiei extrem de grave a lipsei medicamentelor", a explicat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Potrivit acestuia, 1.534 de medicamente urmeaza sa fie retrase de pe piata in perioada urmatoare. Acesta a intocmit si o lista cu medicamentele care pleaca spre export paralel si care nu sunt de gasit in farmacii:

* Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale

* Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5.297 cutii)

* Ampicilina (4.800 cutii)

* Arcoxia (28.202)

* Azarga pentru tratamentul glaucomului (7.262)

* Baraclude pentru tratamentul Hepati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro